Anchetatorii ar fi la un pas să obțină înregistrări video cu tot ce s-a întâmplat în Crevedia, sâmbătă seara, când zeci de oameni au fost răniți în urma exploziilor de la o stației GPL.
”Ieri, anchetatorii au reușit un pas important, ajungând până aproape de epicentrul exploziei și s-a reușit, din informațiile pe care le avem, să se recupereze un DVR unde sunt stocate toate înregistrările de la camerele de supraveghere din acel perimetru. Aceasta ar fi vestea bună. Vestea mai puțin bună este că acest aparat, din cauza exploziilor, nu se află în cele mai bune condiții iar acum este o chestiune ”de noroc” ca tehnicienii instituțiilor care se ocupă de recuperarea și analizarea acestor dispozitive să poată să recupereze imaginile care ar putea face lumină. Pentru că, repet, este vorba despre DVR-ul care a stocat imaginile de supraveghere din acea incintă.
Acel DVR ar trebui să stocheze cel puțin 24 de ore, depinde de capacitatea de stocare. De obicei este mai mare. Cred că foarte important ar fi să se poată recupera imaginile astfel încât să se vadă ce s-a întâmplat exact înainte de prima explozie, pentru că, în acest moment, conform surselor judiciare cu care am discutat, se lucrează foarte intens în anchetă pentru a se stabili ce s-a întâmplat. Pentru că ieri au apărut tot felul de variante, inclusiv aceea că acolo s-ar fi amestecat GPL. Nu există în momentul de față o certitudine pentru că anchetatorii trebuie să facă toată cercetarea la fața locului în detaliu”, a explicat Dragoș Boța, jurnalist Antena 3 CNN.
Cercetarea la fața locului nu poate fi efectuată
Anchetele deschise după exploziile de la Crevedia sunt, deocamdată, lipsite de elementul esențial: cercetarea la fața locului. Aceasta nu a putut fi făcută până acum deoarece pompierii stau de sâmbătă cu furtunul pe cisterna rămasă intactă, dar plină de gaz. Deocamdată, la locul dezastrului, fac cercetări doar specialiștii de la INSEMEX Petroșani, Institutul de cercetare minieră și protecție antiexplozivă.
Directorul INSEMEX a precizat pentru Antena 3 CNN că s-au ridicat probe pe care le vor analiza în laborator, iar rezultatele ar putea să fie gata abia peste 3 luni.
Cercetarea la fata locului evoluează cu greu și asta deoarece criminaliștii au început să facă verificări în zonele de lângă punctul exploziei și au decis să mai aștepte sa între în locația unde funcționa stația GPL.
Perimetrul de siguranță este păzit în permanență iar cei 3.000 de locuitori evacuați nu au încă voie să meargă acasă. Asta în cazul celor care mai au o casă, deoarece unele imobile au fost complet distruse, iar altele parțial avariate.
După cum se poate vedea în imagini, la locul exploziei a rămas un crater imens, iar bucăți metalice și chiar o cisterna cu totul au fost aruncate la zeci de metri depărtare. Explozia a fost surprinsă chiar și de o cameră de filmat, de la 1 km distanță, unde se vede cum deflagrația a luminat întreaga zonă.
Totul ar fi pornit de la o țigară aprinsă
Ancheta parchetului General a cooptat atât specialiști de la INSEMEX Petroșani cât și criminaliști ai IGPR care au misiunea de a stabili cu exactitate cum a fost posibil ca acest dezastru să aibă loc. Primele date arată că incendiul a pornit după ce șoferul unei cisterne a avut o problema la o roată și a fost nevoit sa transfere combustibilul într-o alta cisterna. Punctul 0 a fost când persoana responsabilă din interiorul stației a văzut o sursa de foc sub cisternă iar apoi inevitabilul s-a produs. O țigara aprinsă se pare că ar fi de vină pentru prima flamă care a dus la dezastruoasa explozie.
Între timp, continuă și audierile în dosarul deschis de parchetul general în privința exploziei de la Crevedia. Până acum au fost chemați la sediul IGPR mai mulți martori, printre care și persoane care locuiau în clădirea de lângă stația GPL.
"Încercați de nespusă mâhnire"
Au fost făcute și percheziții la mai multe locații, inclusiv la sediul firmei, la un alt punct de lucru și la locuințele celor doi administratori. Acum cel mai probabil procurorii strâng probe și mărturii urmând ca, după ce se analizează toate aceste informații și documente găsite în urma perchezițiilor, să fie chemați și administratorii la audieri.
Acest dosar de la Parchetul de pe lângă ICCJ este deschis pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și în acest moment se fac cercetări in rem.
Între timp au fost deschise și alte 2 anchete în cazul exploziei. Una la Parchetul Militar, privind modul în care au acționat pompierii în acea noapte. Și în acest caz se fac cercetări tot in rem pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecție a muncii și vătămare corporală din culpă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis două dosare penale de abuz în serviciu, după exploziile și incendiul devastator de la stația GPL din Crevedia.
Reprezentanții firmei care dețin stația GPL la care s-au produs exploziile din Crevedia au venit cu o primă reacție. În comunicatul de presă, cei doi patroni se declară "cu prioritate preocupați în aceste zile de situația victimelor" și afirmă că sunt "încercați de nespusă mâhnire". În schimb, nu spun nimic despre faptul că stația GPL de la Crevedia, unde au avut loc două explozii și au fost rănite 56 de persoane, nu mai avea autorizație de incendiu din iulie 2020. La final, ei avertizează că vor evita să facă declarații de presă, iar "comunicările vor fi rare și reținute"