Patriarhul
Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, care a trecut luni, 30
iulie, la cele veşnice, a fost înmormântat vineri, trupul
său neînsufleţit fiind înhumat în
Catedrala din Dealul Mitropoliei din Bucureşti.
Guvernul a decretat
doliu naţional pentru ziua de vineri. Ceremonia a început
la ora 7.00 cu o slujbă oficiată de Sebastian Ilfoveanu, Episcop
Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. După finalizarea Liturghiei clericii au făcut apel la enoriaşi să părăsească biserica, deoarece trebuie pregătită pentru slujba de înmormântare. La 11.00 a
început slujba de înmormântare, oficiată de
Batrolomeu I al Constantinopolului. Clopotele au bătut timp de 5 minute în cinstea Patriarhului Teoctist.
Slujba de înmormântare a fost urmată de procesiunea ocolirii Catedralei Patriarhale, sicriul fiind purtat de opt episcopi. După ocolirea bisericii, sicriul a fost băgat în Catedrala Patriarhală şi urmat doar de cel care poartă crucea Prea Fericitului Teoctist, Întâistătătorii, şefii delegaţiilor şi rudele Patriarhului. Cripta acestuia a fost pecetluită cu vin amestecat cu untdelemn, citidu-se Psalmul 50 al lui David.
Printre demnitarii prezenţi la ceremonie se numără Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Cioroianu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Mircea Geoană şi Adrian Iorgulescu. Slujba a început cu un Tatăl Nostru, în limba greacă. Mitropolitul Daniel a deschis lucrările, iar Nicon al Târgoviştei a prezentat programul şedinţei, după care consilierul Teodor Baconschi a prezentat mesajul şefului statului, iar ministrul Culturii pe cel al premierului.
Preşedintele Traian Băsescu, prin vocea consilierului prezidenţial Teodor Baconschi, a adus, vineri, un ultim omagiu Patriarhului Teoctist. ?În numele statului român, doresc să aduc un pios omagiu Prea Fericirii Sale Teoctist, celui care a fost peste 20 de ani Patriarhul BOR, personalitate venerabilă a lumii creştine şi părinte spiritual al românilor ortodocşi. Cu experienţa anilor de arhierie în mari centre arhiepiscopale şi mitropolitane ale ţării, PF Teoctist a luat asupra sa greutăţile unui timp potrivnic Bisericii şi credinţei?, se arată în mesajul şefului statului.
Casa Regală a cerut luare aminte la importanţa pe care credinţa strămoşească o are în România de astăzi, a arătat regele Mihai I în mesajul de condoleanţe transmis vineri Patriarhiei. ?Familia noastră şi cu mine suntem alături de toţi cei care varsă astăzi o lacrimă pentru Părinte şi cer luare aminte la importanţa pe care credinţa strămoşească o are în România de astăzi'? a spus principele Radu.
România a pierdut una dintre personalităţile sale luminoase, un om de o mare înţelepciune, care a pus întotdeauna ţara şi Biserica mai presus de orice interes personal, a subliniat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, în mesajul transmis, în numele său şi al Guvernului.
Mulţimea adunată să îl petreacă pe ultimul drum pe Patriarhul Teoctist a fost ţinută deoparte de Palatul Patriarhiei până la ora 8.00. În momentul în care jandarmii au ridicat barierele şi au permis accesul spre biserică, mulţimea s-a năpustit pur şi simplu spre catedrală. Iar printre cei care ar fi vrut să ajungă în catedrală a fost depistat timişoreanul Faur Isaia, cel care în anul 2000 l-a stropit cu cerneală pe preşedintele de atunci, Emil Constantinescu.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel, a evocat, vineri, la finalul slujbei de înmormântare, personalitatea Prea Fericitului Teoctist. ?În aceste momente de pământească şi vremelnică despărţire, întru aşteptarea învierii celei de obşte, rugăm pe Hristos Domnul cel răstignit şi înviat să odihnească sufletul Părintelui Patriarh în corpurile drepţilor şi în rândurile sfinţilor pentru că lumina multă pe care a adunat-o în suflet prin rugăciune şi fapte bune a răspândit-o în jurul său prin cuvinte înţelepte şi lucrări sfinte?, a subliniat înaltul ierarh.
CORTEGIUL ÎNCONJOARĂ BISERICA SLUJBA DE ÎNMORMÂNTARE A PATRIARHULUI
GALERIE FOTO - ÎNMORMÂNTAREA PATRIARHULUI
SICRIUL PATRIARHULUI A FOST COBORÂT ÎN CRIPTĂ INCIDENTE LA ÎNMORMÂNTAREA PATRIARHULUI
Antena3.ro