Antena 3 CNN Actualitate Inima Reginei Maria va ajunge la Castelul Peleş, în atmosfera palatului de la Balcic

Inima Reginei Maria va ajunge la Castelul Peleş, în atmosfera palatului de la Balcic

Inima Reginei Maria va ajunge la Castelul Peleş, în atmosfera palatului de la Balcic
Foto: 4arte.ro
de S.T.    |    14 Mai 2013   •   15:19

Inima Reginei Maria va fi expusă peste câteva zile la Castelul Peleş, într-o casetă specială. Muzeografii de acolo fac eforturi pentru a recrea o parte din decorul şi atmosfera palatului de la Balcic, unde şi-a dorit Regina să i se odihnească inima, pe vecie. 

În 1933, prin testament, Regina Maria a cerut ca, după moartea sa, inima să-i fie îmbălsămată şi depusă la Balcic.

În 1938, după deces, inima reginei a fost pusă într-o casetă de argint şi învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii.

La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase. Întregul ansamblu a fost transportat cu vechiul bric "Mircea" la reşedinţa reginei din Balcic, unde a fost depusă cu toate onorurile.



Ulterior, după pierderea Cadrilaterului, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, "Inima Reginei Maria", unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură.

Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti. Inima Reginei a fost dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

În mod excepţional, din 18 mai şi până în septembrie, caseta din argint aurit, încrustată cu pietre preţioase, şi adăpostind inima, va fi expusă la Peleş, într-o sală specială.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close