Lupta împotriva construcţiei centralei nucleare de la Belene s-a mutat şi pe malul bulgăresc. Autorităţile din Teleorman au încercat să convingă administraţia locală de la Svishtov să împiedice finalizarea proiectului privind construcţia centralei nucleare. Întâlnirea dintre partea română şi cea bulgară a avut loc la Svishtov, un oraş aflat la 10 kilometri de Belene. Autorităţile române şi bulgare sunt îngrijorate de efectele pe care emisiile radioactive le-ar putea avea pe cele doua maluri ale Dunării, mai ales că tehnologia pentru construirea centralei este de provenienţă rusească.
?După Cernobîl, este foarte periculos pentru toţi, în special pentru oraşul nostru, care are o populaţie de 35.000 de locuitori. Trebuie să plătim un preţ scump dacă permitem construirea acestei centrale nucleare. În acest moment, toată lumea are un discurs pozitiv în ceea ce priveşte construirea centralei?, a declarat un oficial bulgar.
Autorităţile române sunt îngrijorate că nimeni nu spune nimic despre materialele radioactive care vor fi depozitate odată cu pornirea centralei. Pentru partea de sud a României, şi în special pentru Teleorman, consecintele pot fi groaznice din punctul de vedere al siguranţei populaţiei, al sănătaţii. Toată lumea ştie ce efect nociv au radiaţiile. Nici bulgarii de rând nu au o părere bună despre pornirea centralei nucleare de la Belene. Teleormanenii şi locuitorii din Svishtov se vor împotrivi în continuare proiectului. Ei vor ieşi în stradă pe 26 aprilie, când se vor împlini 21 de ani de la dezastrul de la Cernobîl.
Antena 3