În
vreme de caniculă, îngheţata este un lux pentru români.
Consumăm în jur de un kilogram şi jumătate pe an, de
persoană. Adică de 17 ori mai puţin decât italienii, spre
exemplu. Preţul este de vină, spun comercianţii. Dar şi faptul că
românii preferă berea pentru a se răcori. Vremea tonetelor cu
îngheţată la cornet a apus. Acum, cumpărăm îngheţată
mai ales din supermarket ori din locuri ştiute sau descoperite la
timp.
Şi
totuşi, rar vezi pe stradă oameni mâncând îngheţată.
Românii preferă mai degrabă o gură de apă rece sau o umbră
deasă. Comercianţii spun că nu se vinde foarte multă îngheţată,
nici măcar când termometrele arată mult peste 30 de grade.
După
cum o arată statisticile, suntem pe ultimele locuri în Europa
în privinţa consumului de îngheţată. Românii
sunt devansaţi clar la acest capitol de unguri, cehi, polonezi,
suedezi şi italieni.
Campioni
sunt însă americanii, cu 27 de kilograme pe an, pe cap de
locuitor. Puţină lume ştie însă că îngheţata a fost
inventată de împăratului Nero. Se spune că trimitea sclavii
în munţi, în toiul verii, ca să aducă zăpadă, pe
care o combina cu miere de albine, sucuri sau pulpă de fructe.
Observator