Investiţiile din infrastructură ar trebui să decurgă mai lin de acum, iar licitaţiile cu câştigător anunţat vor fi contestate mai greu. Câştigătorii nu vor mai putea fi contestaţi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), a decis Guvernul prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 228 publicată pe 5 ianuarie 2009 în Monitorul Oficial.
Pierzătorii unor licitaţii pentru construirea de străzi, reparaţiide drumuri sau din domeniul căilor ferate se vor adresa Curţii de Apel Bucureşti. Oricum, procedura greoaie şi lungă a unor procese în instanţă ar putea să îi facă pe aceştia să se răzgândească, mai ales că şansele de câştig sunt minore. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, consideră că măsura a fost necesară pentru urgentarea proiectelor şi din cauză că CNSC, instituţie condusă de Mihai Prisacariu, începuse să-şi depăşescă atribuţiile, scrie Cotidianul.
Conform vechii proceduri, dacă un participant la licitaţie considera că a pierdut pe nedrept, se putea adresa CNSC, fapt care bloca anunţarea câştigătorului până la pronunţarea unei decizii. Semnarea contractului cu acesta nu putea avea loc decât la zece zile după comunicarea rezultatului licitaţiei, perioadă în care nedreptăţiţii puteau contesta decizia la CNSC. Alternativ, nemulţumiţii aveau şi calea unei acţiuni în justiţie la o instanţă a Curţii de Apel de pe raza autorităţii contractante. Ordonanţa publicată pe 5 ianuarie păstrează doar a doua cale şi prevede că singura instanţă de judecată e cea de la Bucureşti.
Radu Berceanu speră că măsura va urgenta proiectele de infrastructură. Unii jurişti consideră însă că prin această măsură se doreşte acordarea unor contracte cu dedicaţie, deoarece şi cea mai rapidă procedură durează o săptămână la această instanţă.
Recent, CNSC a fost ţinta unor atacuri din partea presei, dar şi a regilor asfaltului, ce conduc companiile Pa&Co (Costel Căşuneanu), şi Euroconstruct Trading 98 (Dan Besciu) sau Dorinel Umbrărescu, ce s-au acuzat reciproc de licitaţii aranjate.
Antena3.ro