Constantin Ionescu, directorul INFP, a declarat, la Antena 3 CNN, că, în curând, activitatea seismică din Gorj va fi sudiată cu aparate noi, care vor putea să măsoare inclusiv emisiile de radon din zonă.
Cu toate acestea, directorul INFP a subliniat că nici măcar noua tehnologie nu va fi capabilă să anunțe din timp producerea unui cutremur.
"Zona va fi studiată de către cercetători și urmează să fie instalate echipamente noi, precum aparatele care măsoară emisiile de radon.
Deocamdată este vorba despre o cercetare, nicăieri în lume nu există aparate care să anunțe înainte producerea unui cutremur, dar în fiecare țară cu seismicitate ridicată se fac diferite analize privind precursorii seismici, fiind inclus, în această categorie, și gazul denumit radon.
Citește și: O femeie ar fi adormit la volan şi a intrat cu maşina într-un cap de pod, accident filmat lângă Piteşti
De obicei, acest gaz este emanat înainte de a se produce o rupere undeva, dar acesta nu indică întotdeauna și faptul că va urma un cutremur", a spus Constantin Ionescu.
De asemenea, alte zone cu activitate seismică ridicată ar putea să primească echipamente noi.
"Noi am înaintat o adresă, prin care am făcut cunoscut faptul că echipamentele seismice pe care le avem sunt vechi de peste 50 de ani și trebuie reîmprospătate. Zonele seismice din Făgăraș, Banat sau Câmpulung ar trebui să fie monitorizate mai mult, față de cum sunt în prezent", a mai adăugat directorul INFP.