Dietă, mişcare, pastile. Toate pentru a da jos kilogramele în plus. Ce pot face însă cei la care nici una dintre aceste metode de slăbit nu mai funcţionează? Pentru cei cu bani există inelul şi balonul gastric. Stomacul se micşorează, iar cu timpul scade şi talia.
Cardiopatiile şi hipertensiunea sunt doar câteva dintre bolile la care sunt predispuse persoanele supraponderale. E povara celor 100 de kilograme, la o înălţime de un metru 59. Aşa se întâmplă cu fiecare persoană la care kilogramele au început încet încet să se adune.
Cu timpul, nici dieta sau pastilele nu mai au vreun efect. Atunci intervine soluţia radicală - inelul şi balonul gastric.
Una dintre paciente speră să dea jos cel puţin 30 de kilograme. Balonul pe care medicii i l-au montat joi e ţinut în tomac între patru şi şase luni.
"Balonul ţine stomacul plin. Ceea ce nu lasă pacientul să se alimenteze (...) Şi se produce în acest fel o reducere a raportului caloric", susţine unul dintre medici.
La fel acţionează şi inelul gastric. Montat joi la Spitalul Caritas altor doi pacienţi.
În şase ani, de când au început să se facă şi în România astfel de intervenţii chirurgicale, au fost operaţi peste o mie de pacienţi care suferă de ceea ce medicii numesc obezitate morbidă. Pericolul este ca după scoaterea balonului, kilogramele să apară la fel de repede cum au dispărut.
Operaţia este contraindicată pacienţilor cu pancreatită cronică sau ciroză hepatică. Dar, ceea ce-i ţine pe românii obezi departe de această operaţie este, în primul rând, preţul.
Dacă spitalizarea şi operaţia sunt gratuite, un inel gastric ajunge la 1.300 de euro, pe când un balon costă 500 de euro.
Observator