Antena 3 CNN Actualitate Inedit Zece lucruri din Coran care sunt contestate de creștini

Zece lucruri din Coran care sunt contestate de creștini

2 minute de citit Publicat la 21:11 10 Dec 2016 Modificat la 21:11 10 Dec 2016
efrgstrh6.jpg
foto: historia.ro

Coranul, cartea sfântă a musulmanilor a creat de-a lungul timpului nenumărate dispute datorită originii sale. La fel ca şi Biblia creştinilor, Coranul conţine pasaje care sunt contenstate de cei care nu împărtăşesc această religie, scrie historia.ro.

Iată 10 lucruri despre Coran, cartea sacra a musulmanilor:

Cuvantul Coran este gasit de aproximativ 70 de ori in textele revelate profetului Mahomed, avand diferite  intelesuri.  Musulmanii considera ca originea acestuia este  verbul din limba araba  qara`a, ce se traduce prin “el a citit” sau “el a recitat”.

Coranul este  aproximativ de aceasi lungime ca Noul Testament si este impartit in 114 capitole numite Surah. Primul capitol este unul scurt, sub forma unei rugaciuni catre Dumnezeu, fiind rostit atat in rugaciunile zilnice cat si la diferite ocaziii religioase.

Pentru musulmani reprezinta autoritea suprema in domeniul credintei, teologiei si chiar al legii.

Cel care a alcauit aceasta carte sfanta este  Zayd ibn Thabit, un tânar care fusese unul din secretarii lui Mohammed.El a cules relatarile revelatiilor, pe care le-a gasit scrise pe materiale foarte diverse, precum fâsii de piele, pietre, panglici din frunze de palmier.

Mesajele “coborate” catre Profetul Mohamed de catre un inger ar fi fost luate dintr-o carte cereasca vesnica, numita “Mama  cartii”, ce ar fi continut vorbirea  vesnica a lui Dumnezeu. Din cand in cand, fragmente din intelepciunea acestei carti au fost transmise oamenilor prin profeti. Astfel, si alte carti sacre precum “Psalmii lui David” sau “Torah” ar fi si ele extrase din acesta carte suprema.

Cand recita din el, credinciosii au grija sa nu puna niciodata cartea pe pamant sau sa intre in contact cu vreo substanta necurata, pentru a nu atenta la caracterul sacru al acesuia.

Se considera un lucru merituos pentru un credicios sa copieze cu mana lui Coranul. Acest exercitiu a dat astfel nastere la multe exemplare ale cartii foarte frumos scrise si decorate.

Cel care reuseste sa memorize intreg  textul Coranului se numeste Hafiz, acest cuvant insemnand de fapt “gardian”. Se crede ca cel care este un Hafiz va fi  rasplatit in ziua de Qiyamah (Ziua Judecatii), la fel si parintii sai, avand posibilitatea de a interveni in favoarea a 10 din membrii familiei sale.

Profetul Mohamed a fost acuzat ca a obtinut revelatiile sale de la un invatat evreu, care i-ar fi povestit scripturile iudaismului. Conform cercetarilor,  continutul Coranului nu arata o asemanare foarte apropiata cu Biblia. Ca sa sublinieze autenticitatea si originalitatea  Coranului, traditia islamica a insistat întotdeauna asupra faptului ca Mohammed era analfabet si deci incapabil sa se foloseasca scripturi precedente.

Carturarii musulmani refuza sa acrediteze traducerile Coranului  in alte limbi. Refuzul lor este motivate de faptul ca limba in care  cuvintele au fost spuse lui Mohammed erau araba, redarea lor în alta limba, oricât de maiestrit, nu este Coran. Singura traducere recunoscuta este cea  facuta de  un convertit la islam, Marmaduke Pickthall, si intitulata „Întelesul gloriosului Koran”.

×
x close