Realizarea și-a găsit locul în Cartea Recordurilor și ar putea nevoia de aparate de aer condiționat.
Cercetătorii universității nu au creat vopseaua cu gândul de a doborî recorduri, ci cu intenția de a atenua încălzirea globală.
"Când am început acest proiect, în urmă cu șapte ani, aveam în gând economia de energie și lupta împotriva schimbărilor climatice", spune Xiulin Ruan (foto), profesor de inginerie mecanică la Universitatea Purdue.
Ideea de la baza proiectului a fost ca vopseaua să reflecte lumina solară de pe clădiri.
Vopseaua creată reflectă peste 98% din radiația solară, inclusiv radiația infraroșie, care generează în mod uzual, prin absorbție, căldură.
Pentru că acest compus absoarbe mai puțină căldură decât emite, o suprafață acoperită cu vopseaua celor de la Purdue este răcită sub pragul temperaturii ambiante, și asta, fără consum de energie electrică.
Un acoperiș de circa 100 de metri pătrați acoperit cu această vopsea are ca efect o răcire echivalentă cu cea produsă prin consumul a 10 kilowați.
"Este mai puternic decât cele mai multe aparate de aer condiționat de uz domestic", arată Xiulin Ruan.
Vopseaua comercială albă disponibilă în prezent nu are aceste proprietăți: reflectă lumina în proporție de 80 - 90 la sută și nu poate răci suprafețe.
Proprietățile speciale ale vopselei nou-create țin de concentrația foarte mare de sulfat de bariu - substanță utilizată la fabricarea hârtiei fotografice și în industria cosmetică.
De asemenea, particulele de sulfat de bariu din vopsea sunt de mărimi diferite.
Cercetătorii universității americane au încheiat un parteneriat cu o societate comercială pentru a lansa pe piață noul produs.