Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un spaniol a stropit cu apă câteva picturi rupestre vechi de mii de ani ca să aibă poze mai clare de postat pe Facebook

Un spaniol a stropit cu apă câteva picturi rupestre vechi de mii de ani ca să aibă poze mai clare de postat pe Facebook

picturi rupestre vechi stropite apa turist
Garda Civilă din Spania s-a autosesizat în cazul picturilor rupestre vechi de mii de ani stropite cu apă de un turist. Sursa foto: La Guardia Civil
de Mia Lungu    |    10 Aug 2024   •   00:06

Autoritățile spaniole investighează un bărbat care ar fi deteriorat picturi rupestre vechi de mii de ani, turnând apă peste ele, pentru a face fotografii mai bune pentru rețelele sociale, potrivit CNN.

Un bărbat, în vârstă de 39 de ani, din Los Villares, în provincia Jaén din Andalucia, sudul Spaniei, a încărcat fotografii cu picturile umede pe Facebook, potrivit unui comunicat al Găzii Civile publicat sâmbătă.

Picturile în cauză, care se află în diverse locații din lanțul muntos Sierra Sur de Jaén, sunt protejate în registrul patrimoniului țării, iar bărbatul este cercetat pentru vandalizarea patrimoniului istoric, se arată în comunicat.

 „Fotografiile arată că a fost turnată apă pe picturile rupestre, umezindu-le pentru a le vedea mai bine și pentru a capta o imagine mai clară”, se arată în comunicatul anchetatorilor.

Ofițerii de la Serviciul de protecție a naturii al Gărzii Civile au declanșat o anchetă în luna mai, după ce au văzut fotografiile online.

Picturile rupestre sunt realizate pe calcar, care conține săruri solubile în apă. Atunci când se toarnă apă pe picturi, aceste săruri se dizolvă și apoi ies la suprafață când apa se evaporă, lăsând o crustă care provoacă „daune ireparabile” picturilor, potrivit specialiştilor.

Agenția de aplicare a legii, care este responsabilă de protejarea patrimoniului istoric al Spaniei, a făcut apel la locuitori să raporteze orice semne de deteriorare sau vandalizare a picturilor rupestre.

Acest incident nu este, însă, singular, tot mai mulţi turişti sau chiar localnici contribuind, în mod inconştient, la distrugerea obiectelor de patrimoniu în întreaga lume.

×
Subiecte în articol: picturi rupestre Spania
Citește mai multe din Inedit
» Vezi toate știrile din Inedit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close