Pantazi Ghica a fost fratele mai mic al lui Ion Ghica şi unul dintre cei trei crai descrişi de Mateiu Caragiale în ”Craii de Curtea-Veche”. A rămas în istorie drept o figură boemă, un crai nefericit şi neîmplinit în amor care şi-a pus capăt zilelor, scrie adevărul.ro.
Scriitor şi critic literar cunoscut sub pseudonimele de Tapazin, G. Pantazi sau Ghaki, pe numele său real, Pantazi Ghica, s-a născut pe 15 martie 1831. Numele său avea să intre în istoria literaturii române după ce Mateiu Caragiale l-a transformat în personaj literar în cartea ”Craii de Curtea Veche”.
A urmat studiile la Paris, dar nu şi-a dus până la capăt şcoala. Alături de fratele său a fost unul dintre tinerii revoluţionari implicaţi în mişcarea de la 1848. Pantazi a fost chiar secretarul lui Nicolae Bălcescu, însărcinat cu propaganda în judeţele Buzău şi Prahova. După înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 a fost condamnat la exil. A revenit în ţară câţiva ani mai târziu, s-a implicat în politică şi în 1866 a fost numit prefect liberal.
În calitate de prefect al judeţului Buzău, Pantazi a fost însărcinat să pregătească o vânătoare pentru prinţul Carol. Ca să fie sigur că totul va decurge cum trebuie la vânătoarea lui Carol, Pantazi a aranjat să fie adus un urs îmblânzit. Când domnitorul a dus puşca la ochi ca să tragă, ursul a început sa joace. Supărat, Carol l-a destituit pe Pantazi Ghica din funcţia de prefect.