Arheologii de la Muzeul Național al Unirii s-au deplasat astăzi la fața locului pentru a le scoate din pământ și pentru a evalua zona.
"Trei dintre artefacte au fost descoperite cu ajutorul detectorului de metale de către un coleg, descoperire la care am luat și eu parte fiind prezent alături de coleg în pădurea respectivă" a transmis Kolosvari Csaba, un pasionat de arheologie, căruia i se datorează și alte descoperiri din zonă, potrivit G4Media.
Colegul de care vorbeste acesta, este Cristian Rusu, membru al Asociatiei Dacia Crisius din Bihor.
Obiectele au fost lăsate în pământ, au fost anunțate autoritățile și în scurt timp doi arheologi de la Muzeul Unirii Alba Iulia s-au deplasat la locul descoperirii pentru a fi ridicate.
"Cu această ocazie a mai fost descoperit încă un topor din aceeași perioadă în imediata apropiere. Aceste obiecte sunt deseori descoperite ca urmare a depunerii lor în mod ritualic de către cei care au trăit acum mai bine de 3000 de ani în zonă" a adăugat Kolosvari Csaba.
Acesta este posesor autorizat al unui detector de metale. El a mai descoperit un tezaur format din monede romane de argint pe un teren agricol din apropierea orașului. Este vorba despre un număr mare de monede imperiale.