Astăzi, cartoful este o legumă ce se găsește în mai toate statele lumii. Avantajul acestei legume este că e sățioasă și crește în aproape orice climat. Totuși, cartoful nu a existat dintotdeauna în Europa și a fost adus de către exploratorii spanioli. Dar, cum a ajuns în România?
În regiunea noastră, cartoful a ajuns probabil, la începutul secolului al XIX-lea. Inițial, leguma a ajuns în Transilvania și de aici și în Moldova și Țara Românească, scrie Shtiu.ro.
Ca și atestare, cartoful apare pe teritoriul Transilvaniei pe data de 14 martie 1769, cu doi ani înainte de anunțul Academiei de Medicină din Paris, când oficialitățile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) au dat o circulară privind cultura cartofului întrucât existau serioase voci din partea populației care se opuneau culturii acestei plante. Circulara a fost înaintată la vremea respectivă tuturor comitetelor și districtelor și, probabil, scaunelor săsești. La acea vreme, cartoful era denumit „măr de pământ”.
Oamenii s-au obișnuit repede cu cartoful și în anul 1781 cei din Zărnești raportau autorităților că producția de cartofi a fost bună. Așa a ajuns cartoful pe teritoriul țărilor române…