Sorin Aldea este agent de securitate în cadrul Serviciului de Protecție, Securitate și Servicii de Urgență din Divizia Comună de Informații și Securitate a NATO.
Această structură reunește oamenii care asigură securitatea tuturor celor de la sediul NATO din Bruxelles.
Sorin se referă adesea la Alianță ca la o "familie uriașă" și își demonstrează aprecierea față de colegi prin inițiative care combină arta cu tehnologia, se spune în articolul semnalat de analistul militar Radu Tudor pe blogul său.
Mai exact, românul concepe și realizează reprezentări 3D în miniatură ale celor mai notorii simboluri ale NATO.
"Liderii noștri au misiunea de a menține siguranța cetățenilor din NATO și nu este o sarcină ușoară. Când sculptez, este un act de mulțumire și un cadou, în același timp. Este un sentiment de apreciere, pe care nu îl pot exprima în cuvinte", spune Sorin Aldea, conform sursei citate.
Sorin a început să exploreze oportunitățile oferite de imprimarea 3D pornind de la un alt hobby: jocurile video. După doi ani în care și-a perfecționat abilitățile, românul a decis să încerce ceva mai special: reproducerea, cu acuratețe, a sculpturii simbolului NATO, făcând apel doar la niște filamente de plastic, la creativitatea sa și acordând o mare atenție detaliilor.
Originalul are șapte metri înălțime, cântărește șapte tone și a fost realizat din oțel, după planurile arhitectului belgian Raymond Huyberechts.
Sorin Aldea: "Știam că trebuie să aleg Steaua NATO"
Steaua NATO străjuiește sediul Alianței de peste 50 de ani.
"Știam că trebuie să aleg steaua. Acesta este simbolul nostru. Dacă o persoană din afara NATO ar vedea asta, ar spune că această sculptură este doar o bucată de plastic.
Pentru noi însă, are un sens total diferit", explică Sorin, care și-a propus să ofere replici ale acestui simbol cât mai multor membri ai personalului NATO.
"Fiecare sculptură în stea are numele persoanei și divizia acesteia de la bază, iar dacă persoana este militară, replica va conițe atât drapelul NATO, cât și drapelul din țara de origine. Arta vorbește mai tare decât cuvintele", menționează Sorin Aldea.
El este mișcat de reacția pe care o au operele sale asupra destinatarilor.
Sorin Aldea: "Când le dau sculpturile, au lacrimi în ochi"
"Când le dau sculpturile, peste 90% dintre ei au lacrimi în ochi. Văzându-le reacțiile, știu că trebuie să continui. Ce pot sa spun? Încerc să fac mai mulți oameni fericiți", conchide românul.
Pe lângă sculptura stelei NATO, Sorin a lucrat și la alte reprezentări vizuale ale contribuțiilor Alianței la securitatea transatlantică: soldați aliați, scene simbolice despre război și pace și un cub luminos care arată imagini din sediul NATO.
El își propune să continue realizarea acestor obiecte cu valoare simbolică atâta timp cât va lucra la sediul Alianței.
Deși este conștient că s-ar putea să nu reușească să realizeze câte o miniatură pentru fiecare dintre cei aproximativ 4.000 de oameni de acolo, românul spune că este fericit să încerce să le aducă o bucurie celor mai mulți.