Dacia a fost cucerită de romani printr-un mare efort militar.
Prin bogăţiile solului şi subsolului, prin rolul său de lider al alianţei populaţiilor libere de la nordul fluviului şi de principal duşman al Imperiului, Dacia prezenta pentru romani un deosebit interes politic, economic şi militaro-strategic.
Cea mai bună ilustrare a armatei care a extins şi a protejat Imperiul Roman este reprezentată pe Columna lui Traian. Relieful spune povestea celor două războaie daco-romane: primul – o serie de expediţii, încheiate în urma unor bătălii decisive, al doilea – un război de cucerire, încheiat cu arderea capitalei Sarmizegetusa.
Armata romană care a participat la primul război a fost formată din 10 legiuni (dintr-un total de 30, câte existau în Imperiul Roman), alături de 90 de regimente de auxiliari (21 alae, 33 cohortes equitatae, 25 cohortes peditatae, 10 cohortes sagittariae), staţionate la Dunăre , formând astfel o oaste de aproximativ 100.000 de oameni. Pentru al doilea război daco-roman, împăratul Traian a adunat o armată şi mai bine pregătită, formată din 13 legiuni.
Continuarea, pe Historia.ro.