Antena 3 CNN Actualitate Inedit Soiul de "Salată picantă", vechi de mii de ani, "reînviat" în România, de o echipă de cercetători: "Face inima ceas elveţian”

Soiul de "Salată picantă", vechi de mii de ani, "reînviat" în România, de o echipă de cercetători: "Face inima ceas elveţian”

Ioana Mircea
<1 minut de citit Publicat la 23:25 23 Mar 2024 Modificat la 23:25 23 Mar 2024
salata iute
Soiul de "Salată picantă", vechi de mii de ani, "reînviat" în România, de o echipă de cercetători: "Face inima ceas elveţian” Sursa foto: Facebook | Banca de Resurse Genetice Vegetale - Buzău

O specie rar întâlnită de salată, cu origini în Asia, face o revenire spectaculoasă în România, datorită eforturilor cercetătorilor de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV). Potrivit specialiștilor, acest soi de salată iute, care poate atinge la maturitate o greutate de până la un kilogram și o înălțime a tijei florale de aproximativ 1,5 metri, este recomandat pentru plantare în luna martie.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu soiul de "Salată picantă" din România.

Deși nu există date precise privind momentul în care această specie a ajuns în Europa, datele istorice sugerează că salata iute (Brassica juncea spp.) a fost cultivată în Europa cu mii de ani în urmă.

"Brassica juncea este o salată picantă, cu o frunză foarte frumoasă, bună de consum. Are gust iute și, când crește, devine asemănătoare cu hreanul. Este o plantă alimentară și medicinală foarte valoroasă. Le spun celor care o plantează că face inima ceas elveţian. Practic, contribuie foarte mult la circulație și are efecte benefice asupra inimii”, a spus Costel Vânătoru, directorul BRGV.

Această varietate de salată este bogată în vitamine, în special în provitamina A, vitaminele C și E, precum și în fibre, asigurând sănătatea celulelor și oferind numeroase beneficii pentru organism. Totodată conține și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9.

"Din semințele de Brassica juncea se poate extrage un ulei similar cu muștarul, dar mult mai picant. În Rusia, acest ulei este folosit în industria alimentară, la prepararea diverselor feluri de mâncare și la producția de margarină”, explică experții.

Planta poate fi cultivată pe tot parcursul anului și este rezistentă la boli și dăunători. Este o opțiune excelentă pentru mulcirea solului, având capacitatea de a regla compoziția chimică a acestuia, potrivit adevarul.ro.

×
Etichete: salata
x close