Antena 3 CNN Externe Scrisoarea lui Einstein despre bomba atomică, pentru președintele SUA, va fi scoasă la licitație. Ce conține misiva de două pagini

Scrisoarea lui Einstein despre bomba atomică, pentru președintele SUA, va fi scoasă la licitație. Ce conține misiva de două pagini

albert einstein bomba atomica nagasaki japonia
La trei ani după scrisoarea lui Einstein, SUA a folosit bomba atomică împotriva Japoniei. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    26 Iun 2024   •   06:00

O scrisoare de două pagini de la Albert Einstein, prin care a încurajat SUA să dezvolte primele bombe nucleare din lume, va fi scoasă la licitație.

Scrisă președintelui Franklin D. Roosevelt, în 1939, scrisoarea avertizează că Germania nazistă ar putea fi capabilă să creeze astfel de arme și sugerează SUA să înceapă propriul program atomic.

Trei ani mai târziu, America a demarat Proiectul Manhattan, care a condus la prima utilizare a armelor atomice, împotriva Japoniei, în 1945.

Scrisoarea este vândută în cadrul unei licitații de artefacte aparținând cofondatorului Microsoft Paul Allen, care a murit în 2018 la vârsta de 65 de ani. Bill Gates, care a înființat compania împreună cu Allen, a declarat: "Calculatoarele personale nu ar fi existat fără el".

Colecția sa personală va fi scoasă la vânzare la Christie's, în New York, în septembrie.

Vor fi expuse o serie de obiecte care reflectă interesul și influența sa asupra informaticii, dar se așteaptă ca scrisoarea lui Einstein să fie piesa centrală. Acesteia i s-a atribuit o valoare estimată între 4 și 6 milioane de dolari.

De fapt, scrisoarea a fost scrisă de fizicianul maghiar Leo Szilard, cu ajutorul altor oameni de știință, dar a fost semnată de Einstein deoarece statutul său, de una dintre cele mai mari personalități științifice din toate timpurile, a făcut-o mai susceptibilă de a atrage atenția președintelui american.

Albert Einstein a regretat că a semnat scrisoarea

Datată 2 august 1939 - cu doar câteva săptămâni înainte de declararea celui de-al Doilea Război Mondial - acesta avertizează că Germania ar putea fi în stare să creeze o bombă nucleară.

„Este de conceput - deși mult mai puțin sigur - că astfel pot fi construite bombe extrem de puternice de un tip nou”, se spune în scrisoare.

Însă Einstein ar fi regretat ulterior scrisoarea, datorită rolului său în transformarea Americii în singura țară - la acea vreme - care a fabricat arme nucleare.

El a fost citat în 1947 spunând: „Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă o bombă atomică, nu aș fi mișcat un deget”.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Viktor Orban îl vizitează pe Putin, după ce Ungaria a preluat președinția UE
x close