Antena 3 CNN Actualitate Inedit Schelete de dinozauri unici în lume, descoperite în Țara Hațegului. Aceștia ar fi trăit în urmă cu 70 de milioane de ani

Schelete de dinozauri unici în lume, descoperite în Țara Hațegului. Aceștia ar fi trăit în urmă cu 70 de milioane de ani

Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 18:31 09 Ian 2024 Modificat la 18:31 09 Ian 2024
dinozauri
Schelete de dinozauri unici în lume, descoperite în Țara Hațegului. Aceștia ar fi trăit în urmă cu 70 de milioane de ani Sursa foto: Universitatea București

Universitatea din Bucureşti, administratorul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului a transmis, astăzi, că au fost descoperite, pe raza acestuia, mai multe fosile de dinozauri din familia Rhabdodontidae, unice în lume, aparţinând unei specii erbivore de talie mică, 2-6 metri lungime, şi cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani.

Această descoperirea a fost posibilă ca urmare a cercetărilor efectuate în ultimii ani de către o echipă internaţională formată din cercetători de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi de la Departamentul de Paleontologie al Universităţii "Eotvos Lorand" Tudomanyegyetem din Budapesta.

Citește și: Povestea uluitoare a artefactului dacic, descoperit după o furtună în noaptea de Sânziene, la rădăcina unui copac

Primele indicii ale existenţei siturilor fosilifere din zonă au fost identificate încă din 2019, iar cercetările ulterioare au scos la lumină resturile unor asociaţii bogate de vertebrate care au trăit aici către sfârşitul perioadei Cretacic.

Oasele descoperite sunt într-o stare de conservare foarte bună, fără să fi fost sparte sau deteriorate în mod excesiv în pofida vechimii lor şi includ şi părţi ale scheletului care nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide anterior acestui studiu.

"Deşi rude apropiate ale acestor dinozauri au fost descoperite şi pe alte continente, de exemplu în America de Nord sau chiar Australia, familia Rhabdodontidae în sine a fost strict endemică arhipelagului insular al Europei cu 85 până la 66 de milioane de ani în urmă.

Acest grup de dinozauri ierbivori relativ mici ca şi talie, de 2 până 6 m lungime, include, în prezent, 9 specii diferite, dintre care 3 cunoscute doar din zona Transilvaniei, în România. În plus, multe dintre aceste specii au fost identificate doar recent, în ultimele două decenii, în principal datorită extinderii cercetărilor sistematice, în Bazinul Haţeg şi în alte părţi ale Europei.

Scheletele parţiale descoperite şi studiate de noi indică, însă, că acest grup de dinozauri era probabil încă şi mai diversificat decât se consideră în prezent, cu noi specii ce ar putea fi descrise în viitor", a declarat drd. Janos Magyar, autorul principal al studiului şi doctorand la Universitatea ELTE - "Eotvos Lorand" Tudomanyegyetem din Budapesta, potrivit Agerpres.

×
x close