În Eibenthal nu există niciun magazin. Din cauza drumului extrem de anevoios, maşina de pâine vine doar de trei ori pe săptămână în Eibenthal, satul cu cea mai mare comunitate de cehi de la noi.
Pentru că mașina ajunge la ore nepotrivite când oamenii sunt plecați la lucru, sătenii lasă banii adîn sacoşe şi seara, după ce se întorc de la câmp, găsesc pâinea. Nu e nicio problemă dacă nu au bani ficși pentru pâine, șoferul e obișnuit să lase restul în sacoșe.
„Eibenthal este un sat de etnie cehă, nu ne furăm căciula unii la alţii şi acest obicei îl avem din 1996. Aprovizionarea cu pâine se face din comuna Sviniţa de la aproximativ 20 de kilometri, se distribuie de trei ori pe săptămâni, marţi, joi şi sâmbătă. Oamenii pun banii în plasă, nu aşteaptă să vină maşina, când vine şoferul îi pune pâinea şi omul şi-o ia când poate. Ei au găsit această metodă de a pune plasele agăţate pe stâlpi, din cauza faptului că maşina cu pâine vine când ei nu sunt acasă. Nu s-au plâns niciodată că li s-a furat ceva”, explica în 2015 pentru Adevarul.ro primarul comunei straniul obicei.
Satul Eibenthal a fost înfiinţat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar. Majoritatea coloniştilor au venit din Plzeň, Klatovy, Čáslav şi Beroun. Deși au fost vremuri în care satul avea aproape 1.000 de locuitori, azi în Eibenthal mai sunt abia 300.