Experimentul a avut loc pe 20 aprilie iar dispozitivul utilizat de NASA pentru sinteza oxigenului se numește MOXIE.
Agenția spațială americană, speră că acest dispozitiv, la o scară mai mare, va putea fi folosit în explorările cu echipaj uman.
Pe baza resursei atmosferice marțiene, MOXIE ar urma să producă oxigen pentru astronauți dar ar putea, de asemenea, să furnizeze şi oxigenul necesar pentru reacţia de oxidare a combusibilului care asigură revenirea pe Pământ.
Altfel spus, această tehnologie ar urma să facă inutilă transportarea unor cantități mari de oxigen de pe Pământ.
Cum a funcționat MOXIE
După o perioadă de încălzire de două ore, MOXIE a început să producă oxigen la o rată de aproximativ 6 grame pe oră.
După o oră de funcționare, dispozitivul a produs 5,4 grame de oxigen, suficient pentru a asigura amestecul respirator pentru un astronaut timp de 10 minute.
Când vine vorba de oxigenul necesar pentru propulsia unei rachete, lucrurile se schimbă. Pentru a desprinde de suprafața marţiană un echipaj de patru oameni sunt necesare aproximativ 7 tone metrice de combustibil şi 25 de tone metrice de oxigen.
Pentru a produce oxigen la această scară în timp util, succesorul actualului MOXIE ar trebui să cântărească o tonă. Totuşi, transportul său pe Marte ar fi mai economic decât transportul a 25 de tone de oxigen de pe Pământ.
Atmosfera lui Marte este formată în proporție de 96% din dioxid de carbon, gaz ale cărui molecule conţin doi atomi de oxigen.
Separarea realizată de MOXIE se produce la temperaturi ridicate, de 800 de grade celsius iar în cadrul procesului se eliberează în atmosfera marțiana monoxid de carbon.
Elicopterul Ingenuity a efectuat, luni, primul zbor motorizat cu elice în atmosfera planetei Marte
Mini-elicopterul Ingenuity a efectuat, luni, primul zbor pe Marte, după mai multe amânări din cauze tehnice.
Zborul lui Ingenuity, micul aparat care cântărește 1,8 kg şi măsoară 49 de centimetri în înălţime, marchează o premieră a tehnologiei dezvoltate de umanitate: primul zbor atmosferic motorizat pe o altă planetă decât Pământul.
Conform planului iniţial, testul de zbor a implicat ridicarea la 3 metri de la sol, staţionare la punct fix timp de câteva zeci de secunde, planare şi întoarcere.
Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri.
Cei de la NASA spun că zborul lui Ingenuity este "un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă", cu referire la momentul istoric din 17 decembrie 1903, când frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul în Carolina de Nord, SUA.
Foto: Roverul Perseverance. În plan apropiat, elicopterul Ingenuity, care a zburat în premieră pe Marte pe 19 aprilie