Antena 3 CNN Actualitate Inedit Românul care a inventat primul hidroavion. Birocraţii i-au refuzat brevetul, iar România a ratat o șansă uriașă

Românul care a inventat primul hidroavion. Birocraţii i-au refuzat brevetul, iar România a ratat o șansă uriașă

1 minut de citit Publicat la 17:15 13 Mar 2017 Modificat la 17:15 13 Mar 2017
o_1bb43m3r73c81tng1od94dt1q6m8.jpg
Foto: Arhiva Muzeului de Istorie

Inventatorul Ion Paulat a trăit la Galaţi, s-a şcolit în Italia, iar în realizarea primului hidroavion românesc a fost ajutat financiar de unchiul celebrului compozitor Ionel Fernic, care deţinea un şantier naval la Dunăre. Statul român i-a pus beţe-n roate, motiv pentru care a ratat la mustaţă şansa ca brevetul lui să fie premieră mondială, scrie adevarul.ro.

Cel mai des, ne place să credem că înaintaşii noştri au atins mereu excelenţa şi că statul român a devenit „specialist” în lipsă de viziune doar în ultimele decenii. Realitatea este însă departe de a fi atât de roz, căci paginile „necosmetizate” ale istoriei ne arată că lucrurile n-au fost niciodată strălucite în ceea ce priveşte funcţionarea aparatului adminsitrativ din ţara noastră.

Un exemplu la îndemână în acest sens este legat de felul în care inventatorul român Ion Paulat a ratat, în 1908, din motive birocratice, construirea în premieră mondială a unui hidroavion şi, în consecinţă, înregistrarea brevetului de invenţie aferent. Nevoit să apeleze la investitori privaţi (după ce statul român i-a refuzat cererea de finanţare), mecanicul şi-a terminat aparatul de zbor de-abia în 1911.

Între timp însă, respectiv în 1910, un proiect asemănător a fost patentat de inginerul francez Henri Fabre, care a fost recunoscut ca „părintele” avionului care foloseşte apa ca pistă de decolare şi de aterizare.

×
x close