România a început să producă televizoare pe platforma industrială Pipera, la fabrica Electronica, în 1961.
Zece ani mai târziu, televizoarele românești erau exportate în Germania Federală. În 1977, exporturile plecau și spre Olanda și Statele Unite ale Americii, iar din 1980, televizoarele românești de la Electronica ajungeau în Austria, Elveția și Marea Britanie, potrivit Libertatea.
La aproximativ 10 ani după apariția televizorului accesibil populației la nivel mondial, România începe și ea să fabrice primul aparat de tip VS43-611, alb-negru, sub licență franceză.
Pentru că avea carcasă metalică, primul televizor produs în România își curenta telespectatorii care puneau mâna pe el, de aceea s-a trecut repede la fabricarea acestor aparate în carcase din lemn.
Fabrica Electronica a produs 14.800 de astfel de televizoare.
Între timp, în Romînia au apărut și televizoare de import, cum era Stassfurt, de exemplu, fabricat în Germania. În 1962 apare televizorul Azur, iar un an mai târziu se fabrică, la Electronica, televizoarele Național, Cosmos 1 și Cristal.
Au urmat televizoarele Tonitza, Luchian, Grigorescu, ca să rezoneze cu noțiunea de imagine'.
De remarcat este faptul că, între 1961 și 1965, România a produs 281.852 de televizoare în 25 de sortimente. În 1969 apare primul televizor românesc, Miraj, care ia drumul exportului occidental: Republica Federală Germană (RFG).
În 1971, țara noastră încep să exporte televizorul Adriatic, în Albania', a declarat Aurel Tudorache, directorul Muzeului Universității Politehnice din București.