Puțină lume știe că Joffre sau prăjitura Mareșal pe care o găsim în majoritatea cofetăriilor de la noi din țară, este românească.
Aceasta a fost creată în anii 1920, de Grigore Capșa, de numele căruia se leagă Casa Capșa, de pe Calea Victoriei din București.
Prăjitura, cu o aromă intensă de ciocolată amăruie, a fost realizată special pentru mareșalul francez Joseph Jacques Césaire Joffre, care era cunoscut și ca Papa Joffre.
Citește și: Moscul, ingredientul din parfum cu poveste tragică. Puțini români știu ce este, de fapt
El sosea în acea perioadă la București, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Mareșalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu, iar pentru a onora vizita acestuia, celebrul cofetar Grigore Capșa, furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze.
Pentru că mareșalul suferea de diabet, maestrul cofetar cu studii la Paris a preparat o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, pentru a putea fi consumată fără riscuri de cel în onoarea căruia fusese inventată.
Prăjitura care purta numele mareșalului era făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome și, mai ales, cacao de cea mai bună calitate, toate îmbrăcate într-o delicioasă glazură de ciocolată, potrivit evz.ro.