Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea extraordinară a lui Virgil Tănase, scriitorul căruia i s-a înscenat moartea ca să scape de Ceauşescu

Povestea extraordinară a lui Virgil Tănase, scriitorul căruia i s-a înscenat moartea ca să scape de Ceauşescu

1 minut de citit Publicat la 12:34 02 Iun 2018 Modificat la 12:34 02 Iun 2018
o_1cevthipstufeuv1l91g3e6qi8.png

Înscenarea morții jurnalistului Arkady Babchenko pentru a dejuca o presupusă tentativă de asasinat are un precedent. În 1982, în Franța, s-a întâmplat un lucru asemănător, iar cel care trebuia ucis a fost scriitorul-disident Virgil Tănase.

În primăvara anului 1982 scriitorul Virgil Tănase, proaspăt fugit de sub comunism, este răpit. La scurt timp, în spaţiul public apar informaţii cu privire la moartea sa iar la trei luni de la incident scriitorul apare viu şi nevătămat în redacţia unui ziar unde susţine o conferinţă de presă. 

”La 20 mai 1982, la ieşirea din locuinţa sa din Paris, Virgil Tănase este răpit. Soţia sa, îngrijorată, fără veşti, telefonează la DST(n.r. – serviciul de contraspionaj francez). A doua zi, însoţită de doi poliţişti ai acestui serviciu, ea reclamă la comisariatul din cartier dispariţia soţului său. A fost cu atât mai perfectă în rolul său de soţie îngrijorată, cu cât ea nu ştia ce s-a întâmplat cu soţul său şi că este pe cale să se joace o mare comedie […] Din verificare în verificare, DST a căpătat convingerea că nu este vorba despre o manipulare(n.r.-faptul că asasinul comunist a trădat). S-a decis o înscenare de proporţii: s-a lansat zvonul morţii lui Virgil Tănase şi a lui Paul Goma”,  se arată în cartea “Des affaires très spéciales (1981-1985)”(n.r. – Afacerile delicate 1981-1985) scrisă de jurnaliştii francezi Jacques-Marie Bourget şi Yvan Stefanovitch, transmite libertatea.ro.

×
x close