Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea congolezilor care au venit la Câmpina în anii '70 ca să se facă polițiști. Pentru că nu știau ce este un cutremur, în '77 au crezut că a venit apocalipsa și au șocat pe toată lumea

Povestea congolezilor care au venit la Câmpina în anii '70 ca să se facă polițiști. Pentru că nu știau ce este un cutremur, în '77 au crezut că a venit apocalipsa și au șocat pe toată lumea

Chestorul (r) Constantin Cândea, fost comandant al Şcolii de Poliţie de la Câmpina (1996-2001), îşi aminteşte că cel puţin începând cu anul 1975, atunci când a venit ca profesor în unitate, erau două clase de studenţi congolezi. În acei ani, cursurile durau doi ani, iar prezenţa tinerilor de culoare era un subiect tabu în oraşul de provincie de pe Valea Prahovei.

o_1e1a7t9s06d01h6gra1c4fua6b.jpg
foto: Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr"
17 Feb 2020   •   20:53

În şcoală erau trataţi ca toţi ceilalţi colegi, învăţau după aceeaşi programă, aveau aceleaşi materii, făceau acelaşi tip de instructaj şi purtau uniforma Poliţiei Române, doar că fără stema ţării.

Legende despre elevii de culoare care au studiat acolo sunt multe în oraş, dar doar puţine pot fi probate şi doar în baza unor amintiri ale profesorilor care au intrat în contact direct cu studenţii congolezi.

Marele cutremur a fost interpretat drept o ”apocalipsă” de către tinerii africani, care nu se mai confruntaseră cu aşa ceva. Profesorii de atunci spun că unii dintre ei au sărit pe geam de frică, în speranţa că se vor salva.

”Au sărit pe geam, aşa este. S-au speriat foarte tare. Unul dintre ei şi-a rupt piciorul şi a fost dus la spital, în rest nimeni nu a păţit nimic”, îşi aminteşte fostul comandant al şcolii, potrivit Adevărul.

Tot Constantin Cândea îşi aminteşte de un moment special când s-a pomenit cu elevii congolezi cu capul plin de scobitori. ”Când era o anumită zi specială pentru ei probabil sau vedeau o fată mai frumoasă, te trezeai cu ei că aveau tot felul de scobitori în cap.

Ne explicau că dacă îşi bagă acele scobitori o visează noaptea pe respectiva tânără. În acea perioadă nu erau fete în şcoală, dar aveau învoire să iasă în oraş”. Î

 

 

×
Citește mai multe din Inedit
» Vezi toate știrile din Inedit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close