Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea bombardierului american prăbuşit în Munţii Cugirului

Povestea bombardierului american prăbuşit în Munţii Cugirului

1 minut de citit Publicat la 20:06 10 Noi 2016 Modificat la 20:06 10 Noi 2016
canadian-1531982_640.jpg

Un avion de bombardament cu 12 militari americani s-a prăbuşit pe 16 aprilie 1944 în Munţii Cugirului. La 70 de ani de la tragedie, reprezentanţi ai comunităţii din Cugir au ridicat o troiţă pe locul în care a căzut avionul pe care se află şi o mică cruce confecţionată din oţel provenit chiar din structura avionului.

Pentru vârstnicii din Cugir, avionul american prăbuşit pe 16 aprilie 1944 este şi azi sursă de povestiri pentru copii şi nepoţi. Comunitatea locală vorbeşte în continuare despre catastrofa din 1944 şi este mândră de modul cum au acţionat oamenii care au ajuns primii la locul epavei. Unul dintre cei care au contribuit la păstrarea memoriei soldaţilor amerciani căzuţi în urmă cu 70 de ani este Aurel Voicu, preşedinte al Asociaţiei „Pro-Cugir”, fost primar şi viceprimar al oraşului.

Începutul de an 1944 a fost unul dificil pentru România. Ţara era angrenată în Al Doilea Război Mondial de partea Germaniei. Din acest motiv, era bombardată puternic de avioanele alianţei anti-naziste. Existau tratative cu americanii pentru a trece de partea acestora, dar la vremea respectivă erau timide şi nu prevesteau un rezultat apropiat în timp. Acesta era contextul în care s-a produs catastrofa din Munţii Cugirului.

Martorii îşi amintesc cum în ziua de Paşti, 16 aprilie 1944, liniştea comunei Cugir era tulburată de apariţia pe cer a unei escadrile de avioane americane de bombardament, care veneau dinspre răsărit. Aparent, aparatele de zbor nu aveau nicio intenţie de a lovi fabrica de armament şi de muniţie aflată în apropiere. Alertaţi de zgomotul produs de mulţimea de avioane care acoperea cerul, localnicii au observat cum unul dintre aparate s-a desprins din grup, a lansat câteva bombe în zona cunoscută drept Valea Sasului, după care, cu un zgomot asurzitor, s-a prăbuşit în pădurea din Poiana Răchita, în apropiere de cătunul Bocşitura.

sursa foto: historia.ro

Primii sosiţi la locul catastrofei au fost locuitorii satelor de munte şi ciobanii de la stânele din apropiere. Au văzut cu propriii ochi dezastrul.

Continuarea, pe historia.ro

×
x close