Antena 3 CNN Actualitate Inedit Planta care așteaptă 120 de ani pentru a da viață noii generații și apoi moare. Cercetătorii sunt îngroziți de ce va urma dacă acest mecanism se va întrerupe

Planta care așteaptă 120 de ani pentru a da viață noii generații și apoi moare. Cercetătorii sunt îngroziți de ce va urma dacă acest mecanism se va întrerupe

Cercetătorii sunt nerăbdători și, în același timp, se întrec în ipoteze menite să elucideze misterul din spatele mecanismului biologic care se declanșează ciclic la intervale de peste 100 ani.

Planta care așteaptă 120 de ani pentru a da viață noii generații și apoi moare. Cercetătorii sunt îngroziți de ce va urma dacă acest mecanism se va întrerupe
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Sep 2023   •   00:00

Este un mecanism specific unei specii de bambus care trăiește în Japonia și care are denumirea științifică Phyllostachys nigra var. henonis.

Aceasta urmează să înflorească pentru prima dată în 120 de ani și apoi să moară.

Evenimentul este așteptat să se producă în 2028, cu consecințe ample pentru ecologia și economia țării, notează publicațiile internaționale.

Phyllostachys nigra var. henonis este originar din China, dar este cultivat în Japonia încă din secolul al IX-lea.

Este unul dintre cele mai răspândite soiuri de bambus din această țară.

Citește și: Planta care are mai mult calciu decât laptele. E mai bună decât orice pastilă pentru imunitate

Ultima înflorire majoră de bambus henonis a avut loc în 1908

Toți bambușii manifestă un comportament comun: înfloresc o singură dată, apoi mor. Unele specii trăiesc câțiva ani înainte de înflorire, în timp ce altele sunt mai longevive, având un ciclu de viață de câteva zeci de ani. 

Însă Phyllostachys nigra var. henonis are un interval de înflorire neobișnuit de lung. Ultima sa înflorire majoră a avut loc în 1908.

Pentru că s-a întâmplat cu atât de mult timp în urmă, oamenii de știință nu știu cum se regenerează planta, intervalul său special de înflorire făcând imposibilă o monitorizare completă pe parcursul unei vieți umane.

Misterul arboretului de bambus care a înflorit mai devreme

Specialiștii de la Universitatea din Hiroshima au identificat un arboret de bambus henonis care a înflorit mai devreme, în 2020. 

Ei au folosit această ocazie pentru observa bambusul în timp ce germina, însă nu au reușit să rezolve misterul.

Deși plantele au produs semințe, niciuna dintre ele nu a dat naștere la noi lăstari.

"Bambusul nu a produs nicio sămânță viabilă care să poată germina. Producția de muguri de bambus a fost oprită după înflorire. Nu a existat niciun semn de regenerare a acestui bambus după înflorire în primii trei ani", a declarat Toshihiro Yamada, un autor al studiului.

Dacă fenomenul se va repeta peste cinci ani, implicațiile economice și ecologice vor fi semnificative pentru Japonia, unde bambușii acoperă mii de kilometri pătrați de teritoriu.

"Deoarece P. nigra var. henonis joacă un rol important în societatea din Japonia, dispariția arboretelor după înflorire va duce la pierderi economice uriașe", anticipează specialiștii.

Cercetătorii își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la implicațiile ecologice ale acestei dispariții, care ar putea provoca pierderi masive de biomasă și eroziunea solului.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cifrele dezastrului pentru Joe Biden, în primele sondaje după dezbatere
x close