Antena 3 CNN Actualitate Inedit Perioada în care Dobrogea era plină de cămile. Erau bune de carne, dar nu se mâncau - care era motivul

Perioada în care Dobrogea era plină de cămile. Erau bune de carne, dar nu se mâncau - care era motivul

<1 minut de citit Publicat la 17:28 26 Sep 2019 Modificat la 17:28 26 Sep 2019
o_1dlmvi7irhl65391nlro7ccr78.jpg
foto: Pixabay.com

Deși pare greu de crezut, cu 85 de ani în urmă pe pământurile dobrogene pășteau...cămilele. Conform doctorului R. I. Călinescu, de la care n-eau rămas multe detalii, ”Erau bune de carne, dar nu se mâncau, fiind prea scumpe. Dădeau lapte, iar la tunsoarea din Mai lăsau 20 de kilograme de lână”. Crescătoria era a lui Zaharia Holevici, fost luptător de seamă în marea Bătălie de la Mărășești, din 1917

„După ce ieşim dintre zidurile cenuşii şi scunde ale Cavarnei şi apucăm spre apus, câmpul se-ntinde neted, cât vedem cu ochii, fiind acoperit de vegetaţie sărăcăcioasă, arsă de soare, formată mai ales din scaeţi. Cam după două ceasuri de drum cu trăsura de la Cavarna, apare în fine Duranlar, un sătuleţ atât atât de mic şi tot atât de umilit, ascuns, din cauza vântului, într-o vâlcea largă, arsă de soare”. Așa își începe reportajul ”Cămilele dela Duranlar”, profesorul doctor R. I. Călinescu, cel care a mers special la fața locului pentru un material în ”Analele Dobrogei”.

Continuarea, pe A1 Premium.

×
x close