Şapte pelicani creţi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost echipaţi cu transmiţătoare GPS-GSM, pentru ca specialiştii să poată colecta un volum mare de date care să permită măsuri pentru protejarea lor. Specia este considerată vulnerabilă în România şi aproape ameninţată la nivel mondial.
Echipa de ornitologi a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Societății Ornitologice Române și a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a echipat cu succes şapte pelicani creți cu transmițătoare GPS – GSM, anunţă, miercuri, ARBDD.
Opt exemplare juvenile de pelican creţ au fost capturate şi marcate cu inele color (roşu-alb) care prezintă coduri unice de identificare la nivel internaţional şi se pot fotografia şi citi de la distanţă. Dintre acestea, şapte exemplare capabile de zbor au fost echipate cu transmiţătoare GPS – GSM de tip patagial, care se montează pe aripa păsării şi sunt alimentate cu baterie solară.
„Aceste dispozitive furnizează zilnic, la intervale prestabilite, un volum mare de date precise despre locurile frecventate și activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mult mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor și a potențialelor amenințări.
Informațiile obținute ajută specialiștii să înțeleagă mai bine comportamentul și necesitățile acestei specii făcând posibilă elaborarea măsurilor de conservare eficiente și specifice pentru protejarea pelicanului creț”, transmite Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Pelicanul creț este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume
Cu o anvergură de 310 -345 cm, pelicanul creț este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume și este catalogată ca specie „vulnerabilă” potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România și „aproape amenințată” la nivel mondial.
„Pelicani creți marcați în cadrul acestor proiecte se află în diverse locații din Rezervația Biosferei Delta Dunării, în Ucraina (la nord de Odesa) și în Bulgaria (la vest de Varna).
Acțiunea de echipare a exemplarelor tinere de pelican creț cu transmițătoare PGS-GSM reprezintă un efort comun al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării și al Societății Ornitologice Române de a conserva pe termen lung această specie.
Activitatea pelicanilor creți monitorizați este vizibilă pentru public pe aplicația gratuită Animal Tracker, disponibilă în magazinele de aplicații atât pentru sistemele Android, cat si pentru iOS”, a mai transmis Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.