PAȘTE 2017. Iepurele uriaş din Piaţa Constituţiei „aduce în atenţia publicului valorile estetice naţionale autentice, prin reinterpretarea motivelor tradiţionale”, susţine Primăria Capitalei. Totuşi, iepurele de PAȘTE îşi are originile într-un mit anglo-sanxon al zeiţei fertilităţii, Ostara, fiind preluat în arta creştină, dus de emigranţii germani în SUA şi metamorfozat în iepuri de ciocolată şi logo-ul Playboy, scrie adevarul.ro.
Enciclopedia Mythica explică: „Ostara este personificarea soarelui răsare. În această calitate, ea este asociată cu primăvara şi este considerată o zeiţă a fertilităţii. Ea este prietenul tuturor copiilor şi ca să-i amuze şi-a schimbat animalul de companie dintr-o pasăre într-un iepure. Acest iepure a adus ouă viu colorate, pe care zeiţa le-a dat copiilor sub formă de cadouri. De la numele acestei zeiţe, Ostara, şi de la ritualurile dedicate ei a derivat festivalul Paştelui”.
În cartea „Mitologia Germană”, Jacob Grimm afirmă „probabil iepurele era animalul sacru al Ostarei. Mitul zeiţei Ostarei a devenit o teorie populară privind originea Iepuraşului de PAȘTE, deşi nu este lipsită de contestatari. Asocierea dintre Iepuraşul de PAȘTE şi Ostara a apărut pentru prima dată în lucrarea svantului Bede din secolul al VIII-lea, care menţiona că termenul „PAȘTE“ (Easter) provine de la „Eostre“ , o altă versiune a numelui zeiţei „Ostara“.