Antena 3 CNN Actualitate Inedit Orașul din România care are peste 30 de stele pe cer ce îi poartă numele

Orașul din România care are peste 30 de stele pe cer ce îi poartă numele

Un oraș din România are peste 30 de stele de pe cer care îi poartă numele. Astronomii spun că numărul lor este în creștere.

stele
Orașul din România care are peste 30 de stele pe cer ce îi poartă numele Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    20 Mai 2024   •   14:00

Astronomii din Bârlad au realizat o descoperire remarcabilă între iulie 2023 și mai 2024, 30 de stele variabile. Acestea vor purta numele orașului. La fel ca descoperirile anterioare, Bârlad V1 și Bârlad V2, noile stele descoperite vor purta numele Bârlad pentru a reflecta legătura cu orașul Bârlad, orașul din care au fost descoperite.

"Rezultatele au fost obținute cu ajutorul telescopului de cercetare științifică aflat în cupola Observatorului Astronomic de la sediul Muzeului Vasile Pârvan. Informațiile științifice sunt publicate pe platforma Asociației Americane a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO)”, a declarat Ciprian Vîntdevară, șeful secției de Astronomie din cadrul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad.

Cu această nouă descoperire, numărul total al stelelor variabile confirmate și publicate a ajuns la 32.

Povestea acestor descoperiri a început acum un an, când Ciprian Vîntdevară, împreună cu Alexandru Dumitriu, un român stabilit în Scoția și membru al Astroclubului Călin Popovici din Galați, au inițiat un program de fotometrie avansată. Scopul acestui program a fost de a detecta variații fine de lumină ale obiectelor studiate, în special în zone cu roiuri deschise de stele sau în Calea Lactee.

Programul a identificat 10 tipuri de stele variabile: Delta Scuti, Slow Pulsating Blue Star, Beta Cephei, Eclipsing Algol, Gamma Doradus, Leri, Beta Lyrae, Hibride, Novă Rapidă și Puls.

"Detaliile legate de aceste tipuri de variabile și alte informații suplimentare sunt publicate pe site-ul AstroBârlad. Rezultatele prezentate sunt rodul muncii intense din ultimul an pe un segment relativ nou de cercetare pentru instituția noastră, și anume fotometria, care studiază fluxul de lumină al astrelor din spațiul cosmic”, a spus Ciprian Vîntdevară.

Ciprian Vîntdevară estimează că numărul stelelor care vor purta numele Bârlad va continua să crească, având în vedere că procesul de cercetare și confirmare este încă în desfășurare, cu cel puțin 30-40 de noi stele variabile în analiză, potrivit vremeanoua.ro.

×
Subiecte în articol: stele Barlad
Citește mai multe din Inedit
» Vezi toate știrile din Inedit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close