Noua specie descoperită sugerează că, de fapt, lucrurile au stat invers, relatează AFP, citată de Agerpres.
În timpul săpăturilor arheologice din apropierea orașului Ramla, din centrul Israelului, echipa dr Yossi Zaidner, de la Departamentul de arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim, a descoperit rămășite de oameni preistorici pe care nu le-a putut atribui niciunei specii pre-Homo Sapiens.
Specia a primit numele Homo, "Nesher Ramla", după situl în care a fost găsită.
Potrivit oamenilor de știință, oasele aparțin unor ființe care au trăit într-un interval situat între 120.000 și 140.000 de ani în trecut.
Oamenii "Nesher Ramla" au trăsături comune oamenilor de Neanderthal, în special în ceea ce privește dinții şi maxilarul.
Nesher Ramla prezintă, însă, caracteristici similare și altor specii preistorice.
Homo Nesher Ramla: Mai multe specii de hominizi au fost contemporane și au împărțit același teritoriu
Noua specie diferă de omul modern prin absența bărbiei, prin structura craniului şi prin prezența unor dinți foarte mari, arată oamenii de știință.
Autorii descoperirii menționează că au găsit, de asemenea, la o adâncime de opt metri în situl arheologic, o cantitate semnificativă de oase de animale precum şi unelte de piatră.
Pentru dr. Zaidner, acest lucru arată că Homo Nesher Ramla poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră şi, cel mai probabil, a interacționat cu Homo sapiens în zonă.
”Această descoperire este deosebit de impresionantă, deoarece ne arată că, în această etapă târzie a evoluției umane, au existat mai multe specii de Homo care au trăit în același loc și în același timp”, a explicat savantul.
Studiul întocmit pe baza descoperirii noii specii susține că alte câteva fosile cu caracteristici similare, descoperite anterior în Israel, pot fi atribuite oamenilor Nesher Ramla.
Homo Nesher Ramla: Levantul preistoric ar fi colonizat Europa, nu invers
Descoperirea speciei Nesher Ramla pune sub semnul întrebării teza privilegiată conform căreia Neanderthal a apărut în Europa şi ar fi migrat apoi spre sud.
”Fosilele de la Nesher Ramla sugerează că strămoșii neanderthalienilor europeni trăiau deja în Levant în urmă cu 400.000 de ani. De fapt, descoperirile noastre arată faptul că faimoșii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămășitele unei populații mult mai mari care a trăit aici, în Levant, şi nu invers”, spune profesorul Israel Hershkovitz, de la Universitatea din Tel Aviv.
"Grupuri mici de Homo Nesher Ramla au migrat în Europa – unde au evoluat în neanderthalienii 'clasici' pe care îi cunoaștem bine, dar şi în Asia, unde au evoluat populații cu trăsături asemănătoare celor ale neanderthalienilor", susține, la rândul său, dr. Rachel Sarig de la Universitatea din Tel Aviv, co-autoare a studiului.
"Fiind o răscruce de drumuri între Africa, Europa şi Asia, Israelul a servit ca un creuzet în care diferite populații umane s-au amestecat şi apoi s-au răspândit în întreaga lume veche", a continuat ea.
Foto: Homo Erectus, reprezentare grafică