Antena 3 CNN Actualitate Inedit " Eram la pelerinaj, era aglomerație și mă simțeam presată. Atunci am realizat de fapt că bărbatul se împingea...". Ce a descoperit femeia

" Eram la pelerinaj, era aglomerație și mă simțeam presată. Atunci am realizat de fapt că bărbatul se împingea...". Ce a descoperit femeia

4 minute de citit Publicat la 16:44 09 Mar 2018 Modificat la 16:44 09 Mar 2018
o_1c85jgadco5keqs1qps7be1lrl8.jpg

În fiecare an, sute de mii de musulmani merg în Mecca, Arabia Saudită, pentru a participa la Hajj, un pelerinaj de cinci zile. Potrivit religiei islamice, orice musulman trebuie să ia parte la acest eveniment măcar o dată în viață. Din cauza numărului mare de participanți, controlul mulțimii a devenit problematic, iar cazuri de abuzuri sexuale au început să apară. Potrivit statisticilor, 42% dintre participanți sunt de sex feminin, iar în acest an, cinci femei au raportat abuzuri sexuale la acest eveniment religios, în urma mișcărilor feministe din media care le-au dat curajul să vorbească. Autoritațiile iau aceste acuzații foarte în serios și nu tolerează acest comportament, mai ales la Locurile Sfinte: „Oricine găsit vinovat de astfel de fapte va fi grav pedepsit și încarcerat”, declară un oficial saudit. Cu toate acesta, asta nu se întâmpla mereu până acum, iar paznicii de multe ori chiar ignorau astfel de plângeri. 
  
 Iată marturisirile celor cincifemei, publicate în exclusivitate de CNN (unele declarații sunt făcute sub anonimat, pentru protecție personală) 
  
Asra Nadeem, din Pakistan, cu reședința în Statele Unite, povestește cum experiența ei sfântă s-a transformat într-un coșmar. Aceasta încerca să atingă Kabba, piatră sfântă, când a fost atinsă în zona intimă: "Eram chiar lângă Kabba și cineva m-a prins de posterior. Credeam că este doar mulțimea, deoarece toată lumea se împingea. Dar imediat după, cineva m-a apucat de sâni”. Aceasta a raportat incidentul la doua gărzi, dar cum aceștia nu vorbeau engleză, au ignorat-o și i-au spus să se miște mai departe. Asra mărturisește cum această întâmplare i-a afectat o experiență care trebuia să fie de neuitat: "Hajj este o experiență spirituală, intri într-o altă stare. Te rogi, e foarte Zen. Primul instinct este că ceea ce ți se întâmplă este imposibil, dar într-un final realizezi că ești abuzată. Nu m-am mai întors la Hajj, a fost traumatizant.”  
  
O a două victimă, britanică, care preferă să rămână anonimă, marturisește că a fost asaltată sexual de trei ori în viață, o dată înainte de Mecca, într-o moschee, o dată la pelerinaj și o dată când se uita într-o vitrină la marfa specifică Hajj-ului. Legat de asaltul de la Mecca, femeia povestește: „Era aglomerație, lumea se împingea și mă simțeam presată. M-am intors și am realizat că un bărbat își împingea erecția în mine”. Că și în cazul anterior, aceasta a încercat să raporteze la poliție, dar nu a fost luată în considerare și i s-a spus doar să se miște mai repede. Femeia povestește cu groază cum l-a și identificat pe agresor polițistului, dar acestuia tot nu i-a păsat. A treia oară când a fost agresată, femeia se uită în vitirna unui magazin în Mecca, la produse specifice sărbătoarei Hajj, când a fost apucată de la spate de un străin. „ Un bărbat mai în vârstă și-a pus mână între fesele mele cu atâta forță încât degetele lui erau aproape în mine. S-a întâmplat foarte repede și am plâns din cauza șocului. S-a uitat la mine și a spus alhamdulilah, adică Slavă Domnului”. 

In final, femeia mărturisește că s-a întors la pelerinaj, dar cu mare grijă la ce se întâmplă în jur: „M-am întors la Hajj după câțiva ani...dar am fost foarte grijulie cu spațiul personal. Aproape că fugeam unde trebuia să ajung ca să nu mă atingă nimeni și lucram seară târziu sau dimineață foarte devreme, că să evit aglomerația”.

O a treia femeie, tot anonimă, din Indonesia povestește cu groază cum a fost agresată la doar 17 ani, la Mecca: „Cand mă învârteam în jurul lui Kebba, alt pelerin a venit și și-a băgat penisul erect in spatele meu. M-am simțit furioasă și în nesiguranță. Nu am avut cum să mă plâng despre asta, deoarece toată lumea zice că este un oraș sfânt, și nimeni nu ar face asta”. Dupa această experiență, și la o vârstă atât de fragedă, femeia a ales să nu mai revină la Mecca, deoarece i se pare o situație oribilă faptul că în locul în care ar trebui să te simți cel mai apropiat de Dumnezeu este locul în care te simți și cel mai speriat..  
  
A patra femeie, care alege de asemenea să iși păstreze identitatea secretă, din Egipt, mărturisește că a fost hărțuita de două ori, o dată verbal, o dată fizic. Prima oară s-a întâmplat la vârsta de numai 13 ani, când se întorcea de la rugăciune, și a fost strigată: „Vino încoa, fetiță frumoasă!”. A două oară a fost în timpul pelerinajului, patru ani mai târziu, la 17 ani : „În mijlocul mulțimii am simțit cum cineva mă apucă de piept, iar când m-am intors era un bărbat cu soția sa lângă. Nu și-a respectat nici soția, nici pe mine și nici orașul sfânt. Eram confuză și dezgustată. Aveam doar 17 ani”. Femeia mărturisește că până recent a crezut că a fost doar o întâmplare nefericită, deoarece era vorba de Orașul Sfânt, Mecca, dar mișcările feministe au făcut-o să realizeze că ce i s-a întâmplat nu este de fapt normal.  
  
A cincea victimă, Anooshe Musthaq din Pakistan, care în momentul de față trăiește în Australia, își amintește de entuziasmul pe care îl avea înainte să ajungă la Mecca, dar cum această stare de bine a fost rapid înlocuită de spaimă: „Când am intrat, era foarte aglomerat în jurul lui Kabba. Dintr-o data un tânăr m-a apucat de la spate si mă simțteam extrem de incomfortabil. Am apucat mâna mamei și m-am pus în fața ei. Nu știam dacă să îi spun sau nu”. Femeia mărturisește că pentru ea, mișcările împotriva asalturilor sexuale au fost cele care i-au dat curajul vorbească: „ Nu am spus nimănui din rușine și onoare pentru familia mea. Nu am vorbit cu nimeni despre ce s-a întâmplat, pâna când nu am văzut toate postările despre agresiuni sexuale în media”  
  
  

 

×
x close