Antena 3 CNN Life Știinţă O mostră surprinzătoare arată că asteroidul Bennu ar proveni dintr-o lume oceanică: „Sugerează un trecut apos”

O mostră surprinzătoare arată că asteroidul Bennu ar proveni dintr-o lume oceanică: „Sugerează un trecut apos”

O mostră surprinzătoare arată că asteroidul Bennu ar proveni dintr-o lume oceanică: „Sugerează un trecut apos”
O imagine la microscop arată o particulă întunecată din Bennu, cu o crustă de fosfat luminos. Sursa foto: Meteoritics & Planetary Science
de Mia Lungu    |    28 Iun 2024   •   04:00

O primă analiză a unui eșantion colectat de pe asteroidul Bennu sugerează că roca spațială a avut un trecut neașteptat de bogat în apă și este posibil chiar să se fi desprins dintr-o veche lume oceanică, potrivit unui studiu citat de CNN.

Misiunea NASA OSIRIS-REx a prelevat proba virgină, de 121,6 grame, de pe asteroidul din apropierea Pământului, în 2020, și a returnat-o pe Pământ în septembrie anul trecut.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea imagini cu întoarcerea pe Pământ a capsulei NASA OSIRIS-REx.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De atunci, oamenii de știință au analizat rocile și praful asteroidului pentru a vedea ce secrete ar putea conține acestea despre compoziția asteroidului și dacă acesta ar fi putut aduce pe Pământ elementele necesare vieții. Asteroizii îi intrigă pe oamenii de știință și pentru că sunt rămășițe ale formării sistemului solar.

O analiză inițială a unei părți din eșantion, publicată în octombrie, a sugerat că asteroidul conținea o cantitate mare de carbon.

În timpul unei noi analize a eșantionului, echipa a descoperit că praful lui Bennu este bogat în carbon, azot și compuși organici, toate acestea contribuind la formarea sistemului solar. Aceste ingrediente sunt, de asemenea, esențiale pentru viață, așa cum o înțelegem noi, și ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum evoluează planetele asemănătoare Pământului.

Un studiu care detaliază descoperirile a apărut miercuri, 26 iunie, în revista Meteoritics & Planetary Science.

"OSIRIS-REx ne-a oferit exact ceea ce am sperat: o mostră de asteroid mare și virgină, bogată în azot și carbon, provenită dintr-o lume odinioară umedă", a declarat într-o declarație coautorul studiului, Jason Dworkin, cercetător în cadrul proiectului OSIRIS-REx de la Centrul de zboruri spațiale Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.

Elementele esențiale pentru viață

Cea mai mare surpriză a fost găsirea fosfatului de magneziu-sodiu în eșantion, pe care teledetecția nu l-a detectat inițial când misiunea OSIRIS-REx orbita în jurul lui Bennu.

Fosfatul de magneziu-sodiu este un compus care poate fi dizolvat în apă și servește ca o componentă a biochimiei vieții.

Este posibil ca asteroidul să se fi desprins dintr-o lume oceanică mică și primitivă care nu mai există în sistemul nostru solar, au declarat cercetătorii.

Eșantionul de asteroid constă în mare parte din minerale argiloase, inclusiv serpentină, ceea ce îl face remarcabil de asemănător cu rocile găsite pe crestele midoceanice de pe Pământ. Aceste creste sunt locurile în care materialul din manta, stratul de sub scoarța terestră, întâlnește apa.

"Prezența și starea fosfaților, împreună cu alte elemente și compuși de pe Bennu, sugerează un trecut apos al asteroidului", a declarat într-o declarație coautorul principal al studiului, Dante Lauretta, cercetător principal pentru OSIRIS-REx și profesor regent la Universitatea din Arizona, Tucson. "Bennu ar fi putut, potențial, să fi făcut parte cândva dintr-o lume mai umedă. Deși, această ipoteză necesită investigații suplimentare", a adăugat aceasta.

×
Subiecte în articol: mostră asteroid Bennu apa oceanic
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Modificări Codul Rutier 2024. Șoferii care au băut pot cere retestarea
x close