Antena 3 CNN Actualitate Inedit Mit sau adevăr? Apa fierbe mai repede dacă îi pui puțină sare?

Mit sau adevăr? Apa fierbe mai repede dacă îi pui puțină sare?

<1 minut de citit Publicat la 19:45 23 Noi 2016 Modificat la 19:45 23 Noi 2016
cooking-791354_960_720.jpg

Se spune că dacă pui sare în apă, aceasta va fierbe mai repede. Știau ceva bătrânii noștri sau e totul doar un mit?

Lesley-Ann Giggings, profesor de chimie și biochimie, spune că este cât se poate de adevărat. Însă, în practică, diferența este aproape insesizabilă.

Apa sărată are o rezistență mai scăzută la schimbarea temperaturii, însă un litru de apă dulce are o masă mai mică decât un litru de apă dulce în care s-a adăugat sare, iar apa sărată are un punct de fierbere mai ridicat.

Pentru a exista o diferență vizibilă în practică ar trebui să vorbim despre o soluție salină cu o concentrație foarte mare de sare, care nu ar putea fi folosită pentru gătit.

În concluzie, cu sare sau fără sare, apa pe care o folosim noi va fierbe la fel de repede.

×
Etichete: apa sare
x close