Antena 3 CNN Actualitate Inedit Metoda "cameleon", prin care facturile la încălzire pot fi reduse cu 20% 

Metoda "cameleon", prin care facturile la încălzire pot fi reduse cu 20% 

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:19 23 Sep 2023 Modificat la 13:19 23 Sep 2023
Cameleon Zuma Press Andrey Nekrasov
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Andrey Nekrasov

Descoperirea a dus la elaborarea unui colorant special pentru pereții imobilelor și este semnalată de Societatea Americană de Chimie, citată de agenția Rador.

"Cameleonii de deșert, care trăiesc în sud-vestul Africii, sunt capabili să-şi schimbe culoarea pentru a-şi regla temperatura corpului, pe măsură ce condițiile de mediu se schimbă. Ei se afișează gri deschis la căldură, ceea ce le permite să reflecte radiația solară şi să se răcească. De asemenea, aceste reptile își schimbă culoarea tegumentului în maro închis, pe măsură ce temperatura scade, pentru a reține căldura. Oamenii de știință au reprodus această caracteristică unică a creaturilor din deșert într-un compus care își schimbă culoarea pentru a se adapta la temperaturile mediului", arată sursa citată.

Colorantul "cameleon" a fost creat de o echipă de cercetători condusă de profesorul Wang Fuqiang, de la Universitatea Politehnică din Harbin, China.

Citește și: Județele din România unde consumatori pot plăti factura de curent și gaze la jumătate de preț. Condițiile pentru reducere

Dezvoltarea sa a fost posibilă prin combinarea proprietăților a două tipuri de microparticule, dintre care una absoarbe activ radiația solară și o transformă în unde electromagnetice de o lungime diferită de cea inițială, iar cea de-a doua este capabilă să-și schimbe culoarea odată cu modificarea temperaturii ambientale.

Specialiștii spun că noul colorant nu crește efectul de seră și poate reduce costurile energetice cu o cincime

Substanța astfel realizată se colorează în gri-negru la temperaturi ambientale de până la 25 de grade Celsius. La temperaturi mai ridicate, microcapsulele din compoziție devin albe şi nu împiedică cel de-al doilea tip de microparticulă să absoarbă energia luminoasă şi să o transforme pentru a răci pereții.

Testele au arătat că, pe vreme caldă, învelișul reflectă până la 93% din lumina soarelui şi reemite aproximativ 94% din energie într-un interval de lungimi de undă ce permit eliberarea acesteia fără a rămâne captivă în atmosferă. Acest lucru oferă protecție împotriva efectului de seră suplimentar şi permite o răcire a pereților cu 6,5 grade Celsius pe vreme caldă și o creștere a temperaturii zidurilor cu 4,3 grade Celsius pe vreme rece.

Conform estimărilor făcute de cercetători, noul colorant poate reduce costurile energetice cu răcirea şi încălzirea încăperilor cu aproximativ 20%, iar utilizarea sa nu va necesita costuri suplimentare mari, în comparație cu coloranții convenționali.

×
x close