„AirCar” este certificat să zboare după ce a trecut testele de siguranță în Slovacia, unde a finalizat 200 de decolări și aterizări. Vehiculul zburător se poate transforma dintr-o mașină sport într-un vehicul zburător în mai puțin de trei minute
Dezvoltatorii spun că AirCar ar fi grozav pentru călătorii de agrement și cu conducerea autonomă în viitor
Deși nu au fost dezvăluite încă detalii despre preț, AirCar ar putea fi pusă în vânzare în următoarele 12 luni
Mașina zburătoare futuristă care poate atinge înălțimi de peste 24 de metri și viteze de peste 160 de km/h este cu un pas mai aproape de a fi pusă în vânzare.
Acest lucru se datorează faptului că nava „AirCar” cu mod dublu, care se poate transforma dintr-un vehicul rutier într-un avion în mai puțin de trei minute, este acum certificată oficial pentru a zbura după ce a trecut testele de siguranță în Slovacia.
A primit noul statut după ce a finalizat peste 200 de decolări și aterizări în timpul a 70 de ore de teste riguroase de zbor conform standardelor Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA).
Dezvoltatorii AirCar au spus că testele au inclus întreaga gamă de manevre de zbor și performanță, înainte de a adăuga că nava „demonstrează o stabilitate statică și dinamică uimitoare în modul avion”.
Ei au spus că procedurile de decolare și aterizare ale AirCar au fost realizate chiar și fără ca pilotul să atingă comenzile de zbor.
Acum că nava a primit certificatul de navigabilitate de către Autoritatea de Transport din Slovacia, dezvoltatorii spun că un nou model de producție este de așteptat să fie certificat în 12 luni.
Nu au fost dezvăluite detalii de preț pentru vehiculul futurist, dar ar putea fi văzut în aer și pe drumuri cel târziu până anul viitor, potrivit The Daily Mail.
„Certificarea AirCar deschide ușa producției în masă de mașini zburătoare foarte eficiente”, a spus profesorul Stefan Klein, inventatorul AirCar, liderul echipei de dezvoltare și pilot de testare.
„Este oficial și confirmarea finală a capacității noastre de a schimba pentru totdeauna călătoriile pe distanțe medii”.
Anton Zajac, cofondatorul proiectului, a declarat: „Acum cincizeci de ani, mașina era simbolul libertății. AirCar ne permite să fim din nou liberi.
René Molnár, directorul Autorității de transport din Slovacia, a declarat: „Autoritatea de transport a monitorizat cu atenție toate etapele dezvoltării unice a AirCar încă de la începutul său în 2017.
„Siguranța transportului este cea mai mare prioritate a noastră. AirCar combină inovațiile de top cu măsurile de siguranță în conformitate cu standardele EASA.
„Definește o nouă categorie de mașină sport și avion de încredere.
„Certificarea sa a fost atât o sarcină provocatoare, cât și fascinantă.”
Certificarea de zbor vine la șase luni după ce AirCar a finalizat primul său zbor între orașe în Slovacia.
După aterizare, vehiculul s-a transformat într-o mașină sport în mai puțin de trei minute înainte de a fi condus către centrul Bratislavei.
AirCar Prototype 1, care are un motor cu elice fixă de 160 de cai putere, este ”copilul” profesorului Klein și a fost dezvoltat de firma slovacă KleinVision.
AirCar are aripi care se desfășoară și o singură elice în spate. Aripile se pliază când vehiculul este pe drum și ocupă spațiul unui loc de parcare normal.
„Tranziția automată de la un vehicul rutier la un vehicul aerian și invers, desfășurarea/retragerea aripilor și a cozii nu este doar rezultatul entuziasmului de pionierat, spiritului inovator și curaj; este un rezultat al cunoștințelor excelente de inginerie și profesionale”, a spus Dr. Branko Sarh, fost expert Boeing, după primul zbor AirCar în interiorul orașului, anul trecut.
Dezvoltatorii spun că a fost proiectat astfel încât stabilitatea și controlul AirCar să fie accesibile oricărui pilot, nefiind necesară pregătirea de specialitate.
Când toate testele de zbor impuse legal sunt finalizate, ei intenționează să monteze ambarcațiunii cu un motor mai puternic și speră să o aibă gata de vânzare în următoarele 12 luni.
AirCar Prototype 2, modelul de pre-producție, va fi echipat cu un motor de 300 de cai putere și este de așteptat să aibă o viteză de croazieră de 300 km/h și o autonomie de 1.000 km.