Se numeşte Bir Tawil (în traducere - fântână înaltă de apă) şi este un petic de teren de 2.060 de kilometri pătraţi, situat de-a lungul graniței dintre Egipt și Sudan.
Această zonă este numită și "Triunghiul Bir Tawil", în ciuda formei sale trapezoidale, cu baza mare în nord.
Egipt şi Sudan nu vor Bir Tawil, dar se contrează pe o altă bucată de pământ
Pe acest petic de pământ din Africa nu există conducere, nu e locuit de niciun rezident permanent şi nu există lege. Suprafaţa e situată în una din cele mai pustii regiuni din Africa de Nord.
Zona a fost sub administrarea Egiptului în 1902, deoarece era teritoriul tribului ababda, în apropiere de Assuan, Egipt.
Nu departe de Bir Tawil se regăsește un alt triunghi de pământ mult mai mare, Hala’ib, format din nisip și rocă. Doar că Hala’ib are deschidere la Marea Roșie, ceea ce îl face mult mai valoros.
Egiptul afirmă ca granița originală din 1899 ar plasa Triunghiul Hala'ib în teritoriul său și zona Bir Tawil în teritoriul Sudanului. În schimb, Sudan, bazându-se pe granița administrativă din 1902, afirmă că Hala'ib este teritoriul Sudanului și zona Bir Tawil se află în teritoriul Egiptului.
În concluzie, ambele națiuni asigură că Triunghiul Hala'ib le aparțin și Bir Tawil nu.
În prezent, niciuna dintre țări nu vrea să își afirme suveranitatea asupra Bir Tawil, deoarece acest lucru ar însemna să renunțe la drepturile lor asupra triunghiului Hala’ib.
Unde apare Bir Tawil pe hartă
Pe hărțile egiptene, Bir Tawil este indicat ca aparținând Sudanului. Pe hărțile sudaneze, acesta apare ca făcând parte din Egipt. În practică, se crede în general că Bir Tawil nu aparține nimănui.
Bir Tawil este o bucată de pământ acoperit de nisip şi înconjurat de munţi, dar fără acces la vreun drum important.
În 2014, autorul Alastair Bonnett a descris Bir Tawil ca fiind singurul loc de pe Pământ care era locuibil, dar care nu a fost revendicat de niciun guvern.
Datorită statutului său de teritoriu nerevendicat oficial, o serie de persoane și organizații au încercat să revendice Bir Tawil, însă niciuna nu a fost luată în serios de comunitatea internațională.
Un american a vrut să revendice locul pentru a-și face fiica prințesă
Printre aceste persoane, s-a aflat şi un american care a făcut o călătorie acolo și a vrut să revendice acest loc în 2014.
Jeremiah Heaton a intrat în scenă, şi-a creat propriul regat, a numit peticul de pământ Regatul Sudanului de Nord şi voia să-și poată face fiica o prințesă.
Totuşi, nimeni nu a rămas să administreze acest loc. Şi acum, locul este nelocuit. Cele mai recente date, din anul 2018, arată că populaţia din Bir Tawil este zero.
În ce priveşte clima, acolo este o zonă de deșert, deci este foarte cald. În timpul lunilor de vară, aproximativ trei sferturi din an, temperaturile pot depăși 40 de grade Celsius.
În perioada cea mai fierbinte din an, adică lunile iunie-august, temperaturile de acolo pot atinge 45 de grade Celsius.
În timpul iernilor scurte (decembrie și ianuarie fiind lunile cele mai blânde), în Bir Tawil sunt temperaturi blânde, de 26 de grade.