Antena 3 CNN Actualitate Inedit Istorie transformată în groapă de gunoi. Ce scrie pe sediul primului Senat al României

Istorie transformată în groapă de gunoi. Ce scrie pe sediul primului Senat al României

1 minut de citit Publicat la 17:10 04 Mar 2016 Modificat la 17:10 04 Mar 2016
serban.jpg
Calea Șerban Vodă este una dintre cele mai vechi artere din București. Ea a purtat, de-a lungul istoriei, mai multe denumiri: Podul cel Mare, Podul lui Șerban Vodă și Podul Beilicului. În această zonă, care mai păstrează încă vie amintirea veacurilor trecute, găsim, la intersecția cu str. Valerian Prescurea, se află o clădire de o importanță istorică deosebită, dar care zace în ruină. Este vorba despre sediul primului Senat al României, scrie ziarulring.com.

Locul pe care încă mai stă imobilul a aparținut, în 1846, unui anume Mustakov, ofițer al armatei țariste care deținea hanul din dreptul Bisericii „Sf. Anton” și care a fost distrus de marele foc din 1847.

Imobilul a servit Senatul până în 1866, când, odată cu creșterea numărului de parlamentari, a devenit neîncăpător. În timpul comuniștilor, în sediul vechiului Senat a funcționat un atelier de argintărie, apoi o secție de ștanțare a Cooperativei Metalica. Azi, clădirea – care se află în administrarea Primăriei Municipiului București - își dă, treptat, ,,ultima suflare“, sub apăsătoarea indolență a autorităților și a locuitorilor, care au transformat-o într-o veritabilă groapă de gunoi. Ironic, curtea este împrejmuită de un gard verde, pe care stă scris: ,,Teren salubrizat și împrejmuit de REBU SA”.

Este greu să descrii în cuvinte amărăciunea pe care ți-o lasă în suflet imaginea dezolantă a acestei clădiri în care, cândva, au pășit făuritorii României moderne: Cuza Vodă, Carol I, Mihail Kogălniceanu, frații Brătianu, frații Golești și mulți alții.

Vedeți aici imagini cu primul Senat al României


×
Etichete: Senat
x close