Aparatul celor cinci tineri din Cluj, numit "ReciPET" care transformă Pet-urile în plastic pentru imprimante 3D mai are nevoie de puțini pași pentru a fi omologat și apoi comercializat.
"Este un aparat pentru reciclarea recipientelor din plastic în filament pentru imprimante 3D. Totul pornește de la o sticlă de plastic care trebuie decupată și introdusă în aparat care o va trece printr-un element încălzit și îi va forma profilul rotund al filamentului", a spus unul dintre tinerii inventatori, Cristian Gavrilă.
Dispozitivul creat de tineri poate fi folosit de oricine, acasă, la școală sau la birou.
"Totul a fost făcut datorită Asociației "Descoperă-ți pasiunea în IT" care a unit acești elevi. Ideea a venit din partea lor. Gadgetul a fost creat în urma unei sesiuni de brainstorming, iar tinerii și-au împărțit rolurile, susținând că acesta poate fi folosit chiar și de echipele de robotică care folosesc imprimante 3D", a spus coordonatorul de proiect, Adrian Centea.
"Noi vrem să facem produsul nostru open source, astfel încât clienții să vină cu îmbunătățiri la el și practic ei pot să schimbe varianta finală", a spus Raul Urianu.
"Procesul de creare a durat destul de mult o lună, două luni și un pic, costurile au fost destul de mici, am luat cele mai ieftine produse pe care le-am putut găsi.
Totodată mașina noastră e din filament din plastic și încercăm să facem mașinile noastre din plastic reciclat", a spus Ana Crișan.
"Prima oară am fost informați de profesoara de info de existența acestui program. A zis că o să avem o experiență apropiată de cum e să lucrezi într-o companie de IT", a spus David Prodan.
Tinerii au fost incluși în concursul "100 de tineri pentru dezvoltarea României", care își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.
Cei 100 de tineri pentru dezvoltarea României vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, inițiat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.