Despre Cernobîl s-a vorbit, însă, mult de-a lungul anilor, însă înainte de producerea acestuia a avut loc un alt dezastru nuclear, în urma căruia peste 250.000 de oameni au fost afectați.
Mai puțin cunoscut decât Cernobîl, dezastrul nuclear de la Kîștîm a avut loc în Rusia, în secolul al XX-lea. Este a doua tragedie de acest fel a secolului trecut și a treia la nivelul istoriei omenirii, după episodul apocaliptic de la Cernobîl și cel din 2011 de la Fukushima Diichi.
Dezastrul nuclear de la Kâștâm a avut loc pe 29 septembrie 1957, în Uniunea Sovietică. Concret, potrivit Wikipedia, în după-amaiaza zilei de 29 septembrie, la ora locală 16:22, la 1.400 de kilometri distanță de Moscova, în centrala nucleară Maiak din orașul sovieitc Oziorsk, sistemul de răcire al unui rezervor, care conținea peste 70 de tone de deșeuri lichide, s-a defectat. Nimeni nu a observat. Temperatura a crescut, apa s-a evaporat și până la explozie nu a mai fost decât un pas. Baza de beton care cântărea 160 de tone a bubuit, dezlănțuind un nor radioactiv care conținea nitrat de amoniu și acetați.
Continuarea, pe A1 Premium.