Antena 3 CNN Actualitate Inedit Imagini rare cu Fenomenul Gloria, surprinse în Munții Rodnei. I se mai spune "stafia proiectată pe nor"

Imagini rare cu Fenomenul Gloria, surprinse în Munții Rodnei. I se mai spune "stafia proiectată pe nor"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 19:51 11 Noi 2022 Modificat la 19:51 11 Noi 2022
fenomenul gloria muntii rodnei
Imagini rare cu Fenomenul Gloria, surprinse în Munții Rodnei. I se mai spune "stafia proiectată pe nor" Sursa foto: Inginer Geo Moldovan via Romsilva

"În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.", a transmis Romsilva, alături de mai multe fotografii care înfăţişează fenomenul.

"Condiţiile rare se referă la refracţia şi dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceaţa situată mai jos decât poziţia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat", a mai precizat Romsilva.

Fenomenul optic are o explicație științifică, se mai numește "stafia proiectată pe nor", "stafia proiectată pe cer" sau "Gloria Spectrul Broken" și poate fi observat mai ales în munți.

Termenul de Spectrul Broken derivă de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz: Broken situat la o altitudine de 1142 de metri și este un fenomen optic extraordinar.

Spectrul Broken este, de fapt, umbra mărită a unui obiect sau unei siluete privită din vârful unui munte și din direcția opusă soarelui situată deasupra norilor formați din picături de apă uniforme sau deasupra ceții.

Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă cum ar fi cea din vârful unui munte și, mai presus de orice, ceața sau nori în partea inferioară, adică să fii între Soare și nori sau ceață. Picăturile din apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate.

Cu cât picătura de nor se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mișcarea continuă a norilor va face ca ea să se miște dând impresia că este vie. 

Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui creând fenomenul colorat de dispersie.

×
x close