Antena 3 CNN Externe Cum poate fi un munte distrus de...supa cu tăiței. Avertismentul neobișnuit al autorităților care trebuie să salveze vârful Halla

Cum poate fi un munte distrus de...supa cu tăiței. Avertismentul neobișnuit al autorităților care trebuie să salveze vârful Halla

Cum poate fi un munte distrus de...supa cu tăiței. Avertismentul neobișnuit al autorităților care trebuie să salveze vârful Halla
Vârful muntelui Halla, insula vulcanica Jeju, Coreea de Sud. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    29 Iun 2024   •   06:00

Cel mai înalt munte din Coreea de Sud, Halla, se confruntă cu deteriorarea mediului dintr-o sursă neașteptată: supa cu tăiței instant.

Biroul Parcului Național al Muntelui Halla a demarat o campanie de încurajare a excursioniștilor să nu arunce supă ramyun pe munte sau în râurile sale, pentru a păstra un "mediu curat", potrivit unui comunicat de presă citat de CNN.

Muntele Halla, cu o înălțime de 1 947 de metri (1,2 mile), este cel mai înalt munte din țară și este situat pe insula Jeju, o destinație populară de vacanță. În Coreea de Sud, este la modă ca excursioniștii să aducă cu ei ramyun - un tip de tăiței instant serviți într-un pahar de unică folosință - pentru a mânca în timpul zilei.

Pe bannerele instalate în jurul muntelui se poate citi: "Să păstrăm muntele Halla curat și să îl transmitem urmașilor așa cum este", cu pancarte care îi îndeamnă pe excursioniști să folosească doar jumătate din supa instant și apă.

„Supa ramyun conține multă sare”

Fumatul, lăsarea de mâncare și gunoaie, intrarea neautorizată și consumul de alcool sunt interzise pe munte, iar cei care încalcă regulile se pot confrunta cu sancțiuni de până la 2.000.000 won (1.442,15 de dolari).

„Supa ramyun conține multă sare, așa că aruncarea ei de-a lungul cursului de apă din vale face imposibilă viața insectelor acvatice în apa contaminată”, a scris Biroul Parcului Național într-o postare pe Facebook.

Muntele Halla face parte din situl de patrimoniu Insula vulcanică Jeju și Tuburile de lavă, incluse pe lista UNESCO. Anul trecut, 923.680 de persoane au vizitat muntele, potrivit statisticilor guvernamentale.

Iar tendința de a mânca tăiței fierbinți pe vârfuri înalte se extinde acum dincolo de Coreea de Sud. Potrivit presei coreene, ramyun-ul este acum oferit spre vânzare pe vârful Matterhorn, vârful alpin din Elveția.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Turiști români din Turcia, evacuați din hoteluri din cauza incendiilor
x close