În viața reală, nu putem să ridicăm o planetă și să o punem pe cântar. Cu toate acestea, oamenii de știință au modalități de a-și da seama cât cântărește o planetă. Ei pot calcula cât este gravitația acesteia și astfel, cu cât planeta este mai grea, cu atât este mai mare forța gravitațională.
Potrivit celor de la NASA, pentru a-și da seama cât de grea este o planetă, oamenii de știință trebuie să știe două lucruri: cât de mult durează ca obiectele din apropiere să orbiteze planeta și cât de departe sunt acele obiecte de planetă. De exemplu, cu cât o lună este mai aproape de planeta sa, cu atât planeta are o forță gravitațională mai mare.
Timpul necesar unui obiect, fie că este o lună sau o navă spațială, pentru a orbita o planetă depinde atât de distanța acesteia față de planetă, cât și de cât de grea este planeta.
Oamenii de știință vorbesc mai mult despre masă decât despre greutate. Asta pentru că greutatea unui obiect depinde de masa lui și forța gravitațională, în schimb, masa rămâne aceeași indiferent de gravitație. Un om are aceeași masă pe Marte sau Jupiter ca și aici pe Pământ, în schimb, greutatea diferă.
"Știm că Pământul are o masă de aproximativ 5.970.000.000.000.000.000.000.000 de kilograme. Acesta este un număr foarte mare!", au afirmat cei de la NASA, potrivit spaceplace.nasa.gov.