Antena 3 CNN Actualitate Inedit Grădina din România cu peste 180 de soiuri de roșii. Cum a reușit doamna Luminița să cultive tomate de pe 4 continente

Grădina din România cu peste 180 de soiuri de roșii. Cum a reușit doamna Luminița să cultive tomate de pe 4 continente

Mia Lungu, Andreea Borboros
1 minut de citit Publicat la 14:41 10 Aug 2024 Modificat la 14:42 10 Aug 2024
gradina rosii sere-dom luminita pujad
Grădina de roșii cu sere-DOM a Luminiței Pujad, din Cheglevici, Timiș. Sursa foto: Antena 3 CNN

Luminița Pujad cultivă peste 180 de soiuri de tomate, la Cheglevici, în Timiș. A adus semințe de pe 4 continente și a construit sere sub formă de DOM pentru a crea plantelor toate condițiile de care au nevoie. De 10 ani și-a descoperit această pasiune pentru tomate și nu are de gând să se oprească prea curând. 

„Am împlinit deja 10 ani, am avut norocul să întâlnesc colecționari francezi și cu ei am început schimburi de semințe la început. După aceea am cumpărat semințe și din America, și din alte țări și am fost curioasă să cultiv altceva decât suntem noi obișnuiți.”, a povestit doamna Luminița, pentru Antena 3 CNN.

Serele Luminiței Pujad, se află la mai puțin de 70 de km de Timișoara. Pentru că legumele din India, China, Asia, Africa dar și din Europa necesită climat ,,personalizat" femeia a construit sere în formă de DOM, pe care le îngrijește cu mare atenție, iar rezultatele nu întârzie. 

„Mi s-au părut mai interesante. Forma lor rotundă și soarele cade altfel în mijlocul lor și faptul că sunt în cerc.”, explică ea.

Luminița s-a îndrăgostit de cultivarea legumelor rare și nu vrea să renunțe, mai ales că îi și iese de minune. Oricine îi trece pragul poate admira numeroase soiuri de tomate, nemaiîntâlnite, dar și multe alte legume în culori și forme rare. 

„Am depășit peste 1000 de varietăți de roșii, ardei, un pic mai puțin, cam vreo 20-30 de varietăți vinete, tot la fel și alte plante deosebite.”, spune doamna Luminița.

Roșiile rămân însă reginele grădinii. „Ele se pot aclimatiză și la noi foarte bine. Unele sunt de sezon scurt, în general cele rusești și rezistă mai mult la munte, unde nu este așa de cald, iar celelalte le putem adapta și în grădinile noastre.”, spune femeia.

Printre cele 180 de sortimente din acest an se numără și vedeta sezonului, o tomată verde, primită tocmai de creatorul ei, un belgian. 

„Avem și o roșie vedetă printre acestea. Această se cheamă dancing green finger, este o câștigătoare în Belgia și în Franța. Creatorul ei este un belgian cu care am făcut schimbul de semințe și chiar am fost foarte încântată de această roșioară cherry.”, a arătat cultivatorul, la Antena 3 CNN.

Luminița Poujade este renumită atât în România cât și peste hotare, pentru pasiunea ei, reușind să câștige numeroase medalii la expozițiile de legume. În cei 10 ani de activitate a cultivat peste  2000 de soiuri de tomate.

×
x close