Antena 3 CNN Actualitate Inedit Fenomen astronomic rar, la noapte: Șase planete se vor poziționa în linie dreaptă

Fenomen astronomic rar, la noapte: Șase planete se vor poziționa în linie dreaptă

Mercur, Marte, Jupiter, Neptun, Saturn și Uranus se vor alinia în noaptea de 3 spre 4 iunie, un fenomen care nu se va mai repeta până în 2080.

stele
Fenomen astronomic rar, la noapte: Șase planete se vor poziționa în linie dreaptă
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iun 2024   •   22:00

Avem șansa de a vedea un fenomen astronomic spectaculos, cu șase planete care se vor alinia pe cer. Două vor fi vizibile cu ochiul liber, Saturn și Marte. 

Mercur, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus se vor alinia în noaptea de 3 spre 4 iunie. Evenimentul, care ar trebui să fie vizibil în întreaga lume, ar trebui să aibă loc în jurul răsăritului, arată theguardian.com.

Unele dintre planete pot fi vizibile cu ochiul liber. "Marte și Saturn sunt cele mai accesibile de vizualizat, le puteți vedea înaintea celorlalte planete”, a spus profesorul Danny Steeghs, de la Universitatea din Warwick, adăugând că aplicațiile mobile ar putea să arate unde și când să priviți în sus.

Planetele vor apărea într-un aranjament diagonal pe cer, Saturn cel mai sus, urmat de Neptun, apoi Marte, Uranus și Mercur. Jupiter va apărea cel mai aproape de orizont.

Parada "cerească" este de așteptat să dureze câteva zile

Aceleași planete se vor alinia – deși într-o ordine diferită – în august și în ianuarie 2025, șapte planete urmând să se alinieze în februarie anul viitor.

"Vor fi destul de multe evenimente similare în următorii câțiva ani", a declarat Dr. Grant Kennedy, de la Universitatea din Warwick.

"Odată ce Uranus și Neptun s-au mutat pe orbitele lor și nu mai sunt una lângă cealaltă pe cer, va dura aproximativ o sută de ani până când Uranus va ajunge pe Neptun, astfel încât să apară din nou în apropiere pe cer.

Și atunci ar trebui să așteptăm ca celelalte patru planete exterioare să fie și ele de aceeași parte a soarelui pentru a vedea o paradă”, a mai spus Kennedy.

×
Subiecte în articol: fenomen fenomen astronomic planete
Citește mai multe din Inedit
» Vezi toate știrile din Inedit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close