Antena 3 CNN Actualitate Inedit Dezvăluiri incredibile despre răscoala din 1907. Cum s-au pregătit capii Bisericii din Dobrogea să preîntâmpine răzmeriţa

Dezvăluiri incredibile despre răscoala din 1907. Cum s-au pregătit capii Bisericii din Dobrogea să preîntâmpine răzmeriţa

1 minut de citit Publicat la 08:58 23 Apr 2017 Modificat la 08:58 23 Apr 2017
o_1becm76rgo8912u6v351l2he298.jpg
Foto: wikipedia.com

În 1907, ţăranii din Dobrogea nu au luat parte la ultima mare răscoală a Europei, în vechiul teritoriu românesc scăpat de sub dominaţie otomană fiind aplicată reforma agrară. Cu toate acestea, capii Bisericii şi-au luat măsuri pentru a înnăbuşi în faşă orice mişcare de revoltă, deşi nu aceasta era menirea lor. Pentru că pe acest tărâm era linişte, ostaşii au fost trimişi să reprime revolta ţăranilor din Oltenia, scrie adevarul.ro.

În anul 1907, ţăranii din Flămânzi s-au răsculat nemulţumiţi că pământurile pe care munceau se află în proprietatea câtorva oameni, dar şi de abuzurile arendaşilor. În ciuda măsurilor luate, revolta a cuprins toată ţara, cu excepţia Dobrogei. Pe acest tărâm, nemulţumirile oamenilor gliei nu atinseseră punctul culminant, întrucât nu erau mari latifundiari, cu excepţia lui Mihail Kogălniceanu, proprietar pe terenurile unde astăzi este localitatea Eforie.  

La 10 martie 1907, înalţii prelaţi s-au întrunit în sala de şedinţe a Societăţii Solidaritatea, fiind prezent însuşi P.S. Episcopul Pimen şi protopopul judeţului Constanţa, I. Grigorescu, împreună cu alţi doi protopopi şi preoţi din Dobrogea.  

„În cadrul şedinţei au fost discutate şi luate decizii în legătură cu rolul de moderator pe care trebuie să-l joace slujitorii Bisericii în vederea prevenirii şi diminuării mişcărilor ţărăneşti în cuprinsul eparhiei“, se arată în raportul încheiat cu această ocazie. La ordinea zilei era „chibzuirea măsurilor prin care clerul eparhial să poată preveni răzvrătirea sătenilor în judeţele din Eparhia Dunării de Jos şi să poată linişti răvrătirile pe unde s-ar produce. Au fost prezenţi preoţi şi protopopi din mai multe localităţi“ se arată în raportul întocmit cu această ocazie.

Episcopul Pimen a povestit celor prezenţi, cu excepţia protopopului judeţului Tulcea, întrucât nu a putut trece Dunărea, despre „grelele împrejurări care au pus în primejdie soarta ţării şi a poporului român, care l-au făcut să părăsească lucrările Senatului ţării şi să vină la reşedinţa episcopală unde a chemat telegrafic pe toţi protopopii eparhiali şi pe toţi proiestaşii din circumscripţiile judeţelor eparhiale pentru a se consfătui asupra măsurilor de prevenire şi de îndemn pentru potolirea răzvrătirilor la care s-au dedat sătenii noştri“.  

×
x close