Antena 3 CNN Actualitate Inedit Curajul extraordinar al unei fete de 12 ani. Boala a desfigurat-o, dar este o sursă de inspirație pentru milioane de oameni

Curajul extraordinar al unei fete de 12 ani. Boala a desfigurat-o, dar este o sursă de inspirație pentru milioane de oameni

1 minut de citit Publicat la 16:42 31 Oct 2016 Modificat la 16:42 31 Oct 2016
fetita.jpg
Foto: YouTube

Nikki Christou, o fetiță de 12 ani din Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală îngrozitoare care îi pune viața în pericol. În ciuda greutăților cu care se confruntă zi de zi, fata a ales să nu se ascundă și să-și înfrunte soarta. Cu o sinceritate și maturitate ieșite din comun, Nikki a dezvăluit povestea ei în fața a milioane de oameni, reușind să ajungă o adevărată sursă de inspirație.

Fata publică în mod constant pe YouTube filmulețe în care își povestește viața.

Boala care o macină pe Nikki se numește malformație arterio-venoasă. Până acum, fetița a suferit nu mai puțin de 28 de intervenții chirurgicale.

Ce sunt malformațiile arterio-venoase și de ce sunt periculoase

MAV-urile sunt o colecție anormală de vase, unde sângele din arterele din creier curge direct în venele de drenaj, fără a avea capilare normale între ele. Sunt prezente la naștere și își pot mări dimensiunile în timp. Au o prevalență de aproximativ 0,14% în populație. Aproape un sfert din MAV-uri sângerează până la vârsta de 15 ani și majoritatea devin simptomatice până la vârsta de 50 de ani. Masa MAV-ului se numeste nidus și nu prezintă țesut neuronal. Pot fi prezente oriunde în sistemul nervos central.

MAV-urile sunt periculoase din mai multe motive. În primul rând, MAV-urile permit sângelui să șunteze capilarele cerebrale, care în mod normal dau oxigen și nutrienți țesuturilor cerebrale ceea ce poate duce la deficite neurologice.

Sângele creează o presiune crescută în peretele fragil al MAV-ului. MAV-ul își poate crește volumul datorită efectelor acestei presiuni, apăsând pe structurile cerebrale adiacente, producând crize de epilepsie sau lezând creierul generând deficite neurologice.

O complicație mult mai serioasă este sângerarea. Hemoragiile provocate de această boală pot duce la deces.

 

×
x close