Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum a fost sărbătorit Halloween-ul la noi în țară

Cum a fost sărbătorit Halloween-ul la noi în țară

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 13:09 01 Noi 2021 Modificat la 13:11 01 Noi 2021
Cum a fost sărbătorit Halloween-ul la noi în țară
Sursa foto: Toni Cuenca/Pexels

Sărbătorit anual pe 31 octombrie, Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală.

Din secolul al 19-lea, ea a devenit una dintre cele mai renumite sărbători din SUA.

Sărbătoarea cu tradiție din America, sărbătorită și în România de ani de zile

Deși trecem printr o perioadă destul de dificila din punct de vedere sanitar, puritatea sufletească a unor copii din Iași pe care nici măcar pandemia nu îi poate opri să se bucure de această sărbătoare, a făcut ca în această seara trei prieteni să se pregătească și sa meargă la colindat în parcul Voievozilor din Iaşi.

Deși era destul de târziu, parcul era destul de animat de oameni. Cei care i-au văzut îmbrăcați adecvat pentru sărbătoarea asta și cu dovlecii ce luminau, s-au uitat la ei cu admirație și le-au făcut discret fotografii.

La un moment dat, cei trei copii au mers la un magazin din centrul parcului ca să-i colinde pe proprietari și au primit câțiva bănuți, însă au spus că îi vor da unui copil necăjit pe care îl știu din cartier și cu care ei se joacă în parc.

De unde vine numele sărbătorii de Halloween

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază - de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental - catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case.

Numele acestei sărbători provine dintr-o legendă. Irlandezul Jack a păcălit Diavolul să se urce într-un măr. Pentru a-l împiedica să se răzbune și să-i ia astfel sufletul, a desenat pe trunchiul copacului semnul crucii.

Diavolul, înfuriat, pentru a se răzbuna l-a blestemat pe bătrânul Jack să cutreiere pentru totdeauna pământul, fără să poată intra vreodată în iad sau în rai.

Singurul lucru pe care i l-a îngăduit diavolul a fost să poarte cu el un felinar care să-i lumineze calea.

×
Etichete: Halloween sarbatoare
x close